G-17: Poziv na konsenzus oko osnovnih državnih pitanja u Srbiji

NAJNOVIJA srbijanska politička stranka G17 Plus napravila je platformu za postizanje nacionalnog konsenzusa o deset najvažnijih političkih i društvenih pitanja, a tekst te platforme poslan je čelnicima svih stranaka izvornog DOS, ali i sindikatima, kazao je danas na konferenciji za novinare predsjednik stranke i potpredsjednik vlade SRJ Miroljub Labus.

Konsenzus o osnovnim pitanjima, koja se odnose na goruće gospodarske i političke probleme u Srbiji i SR Jugoslaviji, kazao je Labus, nije pokušaj formiranja nove koalicije, već iniciranje procesa nužnog za nastavak reformi i demokratizacije zemlje. Dvije najvažnije teme su nastavak ekonomskih reformi i novi ustav Srbije, koji treba usvojiti šest mjeseci nakon usvajanja Ustavne povelje zajednice Srbije i Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Za nekoliko mjeseci bit će jasno može li nova država funkcionirati´, kazao je Labus. On je dodao da njegova stranka smatra kako novoj zajednici treba pružiti šansu, ali ne i čekati tri godine da se vidi može li ona funkcionirati, te bi u novom ustavu Srbije trebalo predvidjeti i mehanizme za zaštitu interesa Srbije, odnosno njezinu nezavisnost i razdvajanje procesa ulaska u EU i WTO.

Miroljub Labus je bio kandidat na neuspješnim predsjedničkim izborima u rujnu i listopadu, kad je u drugom krugu kao protivnik aktualnog jugoslavenskog predsjednika Vojislava Koštunice dobio gotovo milijun glasova. Nedavno je organizacija stručnjaka G17 Plus - čiji su članovi ušli u srbijansku i saveznu vladu - prerasla u političku stranku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara