Gabrić pozvao Hebranga da istraži propuste pri presađivanju rožnica

VODITELJ Lions Hrvatske očne banke Nikica Gabrić pozvao je danas ministra zdravstva i socijalne skrbi Andriju Hebranga da istraži informacije o propustima u pojedinim bolnicama pri presađivanju rožnica oka, budući da od njega u protekla tri tjedna nije dobio odgovor što u vezi toga namjerava poduzeti.

Gabrić je na konferenciji za novinare ponovno ustvrdio da se u nekim bolnicama koje presađuju rožnice ne obavljaju serološka, bakteriološka i druga ispitivanja tkiva rožnice, što može uzrokovati zarazu primatelja rožnice virusom HIV-a, hepatitisom C i B te drugim zaraznim bolestima. Takva ispitivanje rožnica prije transplantacije za svaki bi centar trebala obavljati Očna banka, koja djeluje u bolnici Sveti Duh od 1996. godine.

"Pojedini centri ne primjenjuju propisane svjetske standarde u tretmanu rožnica prije presađivanja, što izaziva sumnju da su neki pacijenti dobili kontaminirane, odnosno neispravne rožnice", rekao je Gabrić ne želeći imenovati ustanove na koje sumnja.

Ipak navodi da se najveći broj transplantacija rožnica (47) obavlja u Klinici na Svetom Duhu, gdje rožnice prolaze sve potrebne testove u Očnoj banci. Još desetak transplantacija godišnje se obavi u KBC-u Zagreb i KB-u Sestre milosrdnice.

Među sporne slučajeve mogu se, prema Gabriću, svrstati tri transplantacije obavljene 2000. u Splitu, a povremenih je presađivanja bilo i u drugim hrvatskim bolnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne tvrdim da je netko zbog neprimjenjivanja standarda dobio HIV ili hepatitis, ali znam da se ne poštuju procedure pa to treba istražiti".

Gabrić je pozvao Hebranga da istraži cijeli slučaj radi zaštite bolesnika, a ako se ogluši na javni poziv zatražit će pomoć stručnih i političkih institucija te javnosti u pritisku na Vladu i Hrvatski sabor da ga smjene.

"Umjesto da inspekcija Ministarstva zdravstva uđe u te centre i ispita stvari u javnosti se mene pokušava ocrniti kao osobu koja je privatizirala Očnu banku i monopolizirala transplantaciju rožnica", kazao je Gabrić.

Ističe kako je pozvao Hebranga da to riješe, no kako ministar s njim ne želi razgovarati prisiljen je javno ga prozvati. Gabrić smatra da je to "čin političkog nasilja" prema njemu jer se suprotstavio Hebrangu oko visine dugova u zdravstvu.

Gabrić tvrdi da je i prethodnog ministra zdravstva Andru Vlahušića upozorio na te propuste pa su, bez izlaska u javnost zbog zaštite ceha, transplantacije privremeno stopirane, o čemu postoje pisani dokumenti u Ministarstvu zdravstva. No, unatoč zabrani, transplantacije su se ponovno počele potajno obavljati na isti način.

Gabrić nije zadovoljan članovima povjerenstva koje je osnovao Hebrang radi ispitivanje toga slučaja. Ističe kako su osim dva predstavnika Ministarstva zdravstva u njemu i dva liječnika, člana HDZ-a, u čije osobno poštenje ne sumnja, ali nemaju reference na području transplantacije rožnica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara