Gainsboroughova kolekcija slika i crteža u Londonu

KOLEKCIJA slika i crteža britanskog umjetnika Thomasa Gainsborougha (1727.1788.), inače izložena u njegovoj rodnoj kući u Sudburyju na istoku Engleske, može se vidjeti u Londonu od 22. siječnja do 21. veljače u umjetničkoj galeriji Agnews.

Manjeg opsega nego izložba djela ovog umjetnika koju je nedavno ugostila galerija Tate, ova kolekcija ipak predstavlja dobar pregled Gainsboroughova stvaralaštva te, osim važnih djela iz mladih dana, objedinjuje i njegove najljepše crteže.

´Crteži u olovci nisu studije već scene ovjekovječene na licu mjesta ili crteži koje je crtao iz zadovoljstva´, objasnio je Hugh Belsey, kustos muzeja Gainsborough u Sudburyju.

Na većini radova tema su pejzaži koje je umjetnik najviše volio i kojima se u potpunosti posvetio. No, u to doba pejzaži se nisu dobro prodavali pa je morao slikati i druge stvari kako bi zaradio za život.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thomas Gainsborough postao je poznat u britanskom visokom društvu kad se 1758. doselio u Bath, ljetovalište u središtu Engleske, gdje su ga upoznali kao portretista što mu je omogućilo da se 1774. nastani u Londonu.

Portreti iz kolekcije, od kojih je jedan naslikao u dobi od samo 17 godina, čuvaju trag Gainsboroughova predromantičnog senzibiliteta za prirodu.

Kolekcija iz Gainsboroughove rodne kuće, prikupljena uglavnom u posljednjih 15 godina, prvi je put izložena u Londonu, a cilj izložbe je prikupiti sredstva za obnovu muzeja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara