Galbraithovo svjedočenje završilo svađom između obrane i tužiteljstva

BIVŠI američki veleposlanik Peter Galbraith, završio je danas u Haagu svjedočenje na suđenju trojici umirovljenih generala HV-a, Ivanu Čermaku, Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Posljednji dan svjedočenja obilježen je verbalnim sukobom između obrane generala Ante Gotovine te haškog tužiteljstva.

Sudac dao za pravo braniteljima

Povod sukobu bila je namjera tužiteljstva da se Galbraitha dodatno ispita za tezu kako cilj Oluje nije bilo etničko čišćenje. Naime, branitelji su smatrali kako je Galbraith već dovoljno objasnio svoju tezu, no da se tužiteljstvu očigledno ne sviđa njegov odgovor. Na kraju je intervenirao predsjednik sudskog vijeća Alphons Orie, davši za pravo braniteljskom tipu generala Gotovine.

Podsjetimo, Galbraith svjedoči kao svjedok Tužiteljstva, međutim obrana trojice generala jučer je od njega uspjela ishoditi priznanje da operacija Oluja za cilj nije imala protjerivanje hrvatskih Srba. Galbraith je također rekao da HV u Oluji nije prekomjerno granatirala Knin. Galbraith je tako opovrgao tvrdnje kanadskih pripadnika UN-a koji su tvrdili da je artiljerija HV-a prekomjerno gađala Knin te je dodao da su UN-ovi vojnici imali ograničenje kretanja u Sektoru jug.

Granatiranje kratko i učinkovito

Galbraith je i danas ponovio kako je granatiranje Knina nije bilo protivno međunarodnom pravu, te dodao kao u prvim danima Oluja nije bilo velikih povreda humanitarnog prava.

Bivši američki veleposlanik precizirao je kako se granatiranje Knina odvijalo suprotno od razaranja Vukovara, Sarajeva i Dubrovnika, te da je bilo kratko granatiranje u okviru zauzimanja grada i bez prevelikih razaranja.

I.Ć.,I.K
Foto:ICTY

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara