Garancija za zaposlenike i imovinu LRH - "džentlimentski dogovor" Vlade i novih vlasnika

BURA koja se podigla oko prodaje opatijske tvrtke Liburnia Riviera hoteli ne prestaje. Skandalozno je što je jedan od novih vlasnika javno potvrdio da ne postoji zaštita klauzula kojom bi bila zaštićena imovina, zaposlenici i poslovanje Liburnije, već "džentlmenski dogovor" dviju strana.

Podsjetimo, odlukom Vlade Hrvatski fond za privatizaciju 4. kolovoza odobrio je prebacivanje većinskog dijela paketa dionica LRH (84,5 posto) na SN i Dom holdinga Darka Ostoje i grofa Eltza. Sklopljeni ugovor Vlade i novih vlasnika upisan je u Središnjoj depozitarnoj agenciji 8. kolovoza.

Najčudnije od svega je što on ne sadrži nikakvu zaštitnu klauzulu koja bio nove vlasnike obvezala da će štititi imovinu, zaposlenike i poslovanje Liburnije. Da je tako, potvrdio je i sam Ostoja, koji je napokan javno progovorio o spornoj privatizaciji.

U izjavi za HTV kazao je da takva odredba ne postoji, već "je s Vladom postignut džentlimentski dogovor kojeg se namjeravaju pridržavati, a kao  dokaz tomu su iskustva u drugim tvrtkama u vlasništvu dvaju holdinga".

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec, kao i Ostoja, tvrdi da zaposlenici ne trebaju biti zabrinuti jer je namjera novih vlasnika potaknuti razvoj i prekinuti dosadašnju praksu rasprodaje imovine. Tvrde da je u posljednjih 10-ak godina prodano 45 nekretnina, ukupno vrijednih 41 milijun eura koji je podijeljen izmneđu Liburnije i jedinica lokalne samouprave.

60 posto objekata Liburnije je pod imovinsko-pravnim sporovima na sudovima, a njihov status još uvijek nije riješen. Polančec tvrdi da 30 posto dionica nisu mogli prodati dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi na sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Republike Stjepan Mesić jučer je kazao da bi bilo prikladnije da se, umjesto prodaje, državna imovina daje na koncesiju. Smatra da je prevelika pogreška napravljena prodajom državne imovine jer na to nitko nema pravo.

Prema cijeni dionica na tržištu Liburnija danas vrijedi oko 660 milijuna kuna, a dio koji je pripao fondovima vrijedi 565 milijuna kuna, što približno odgovara iznosu duga kamatama koje je država trebala vratiti fondovima.

U razgovoru za Novi list Ostoja je dao do znanja da niti jedna dionica neće pripasti radnicima, a niti Gradu Opatiji.

"Ma dajte, dodjeljivati malim dioničarima po dvije dionice apsurdna je smijurija. A razgovarati o tomu da se Gradu Opatiji pokloni 25 posto dionica što vrijedi 200 ili 150 milijuna kuna naprosto je nedopušteno. Da to napravim završio bih u zatvoru." - kazao je Ostoja.

U pismu koje je opatijsko poglavarstvo uputilo Polančecu zatražene su preslike više isprava.

IDS od opatijskog gradonačelnika Amira Muzara traži da podnese ostavku, jer je pobjegao na odmor dok se, kako smatraju, provodi katastrofalna pljačka. Lovranski SDP pak traži ostavku cijele Vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara