Gareljić: što prije osposobiti još dvije posade kanadera

Pomoćnik ministrice obrane Zlatko Gareljić danas je u Divuljama nakon obilaska požarišta na Jadranu najavio kako će MORH, uz sadašnjih šest, nastojati što prije osposobiti još dvije posade kanadera.,

"Iako impresivno zvuči podatak da je jedan pilot letio 11 sati i 37 minuta, nadam se da će takvih dana biti što manje jer ni ljudi ni tehnika ne mogu izdržati naprezanje iznad svojih granica", rekao je Gareljić.

Najavio je da će MORH, uz sadašnjih šest, nastojati što prije osposobiti još dvije posade kanadera, no dodao je kako je to vrlo teško jer je potrebno najmanje 1000 sati leta u realnim uvjetima.

Izrazivši zadovoljstvo sudjelovanjem namjenskih protupožarnih postrojba hrvatskih Oružanih snaga, ustvrdio je da su svi dijelovi Oružanih snaga krajnje profesionalno obavili svoje zadaće, te da je to rezultat i dobre pripreme prije početka sezone.

Na sreću, žrtava nije bilo, a ni težih ozljeda ni među stanovništvom ni među gasiteljima, istaknuo je i podsjetio da Hrvatska ove godine ima četiri kanadera, te isto toliko air-traktora i helikoptera.

Rekao je kako su ove godine letjeli više od tisuću sati, što je dvostruko više nego lani, te da je u gašenju požara sudjelovalo 2800 vojnika, koji su vatru gasili 60 tisuća sati.

Na novinarsko pitanje o slanju hrvatskih vojnika u Irak, pomoćnik ministrice obrane je odgovorio da je to "političko i sigurnosno pitanje, o kojemu raspravu treba pripremiti na kvalitetan način, uključujući mišljenja svih".

"Jedno je pitanje koliko je oportuno slati snage na temelju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, koja to ne određuje precizno kao ona o Afganistanu, a drugo je pitanje koliko se kvalitetno možemo pripremiti i rizike za naše ljude svesti na najmanju moguću mjeru", rekao je Gareljić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara