Gazprom i LNG Croatia održale sastanak: Razgovaralo se o plinu u javnom prijevozu i "Južnom toku"

 Foto: Gazprom

U MINISTARSTVU gospodarstva sastanak su, u petak, održali zamjenik predsjednika Upravnog odbora tvrtke Gazproma Aleksandar Medvedev i ministar gospodarstva RH Ivan Vrdoljak.

Tijekom sastanka razgovaralo se o suradnji u nekoliko energetskih projekata. Posebna pažnja bila je posvećena realizaciji projekta „Južni tok“ na teritoriju Hrvatske te o opskrbi Hrvatske ruskim prirodnim plinom kao i korištenju plina kao energenta u energetskim postrojenjima i javnom prijevozu.
 
Tijekom sastanka, a uz nazočnost ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, Aleksandar Medvedev i direktor tvrtke LNG Croatia d.o.o. Mladen Antunović potpisali su Plan aktivnosti provođenja projekata korištenja prirodnog plina kao goriva za vozila javnog prijevoza na teritoriju Republike Hrvatske.
 
Planom aktivnosti dogovorena je suradnja između Gazproma i  tvrtki za transport i logistiku u okviru realizacije pilot-projekata plinifikacije lokalnih autobusnih flota u nekoliko velikih gradova u Hrvatskoj.
 
Također, postignut je sporazum o pomoći i podršci u dobivanju neophodnih dozvola, odobrenja i dopuštenja radi realizacije projekata iz područja korištenja plina kao goriva za vozila, а također i stvaranje povoljnih uvjeta radi razvijanja zajedničke suradnje.
 
Južni tok
 
Isporuka prirodnog plina iz Rusije u Republiku Hrvatsku počela je 1978. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Na temelju Međuvladinog sporazuma potpisanog 1992. godine, u Hrvatsku se godišnje do kraja 2010. godine isporučivalo 1,2 milijarde metara kubnih prirodnog plina.
 
U cilju diverzifikacije izvoznih ruta isporuke prirodnog plina, Gazprom  ostvaruje projekt izgradnje plinovoda "Južni tok" kroz akvatorij Crnog Mora u zemlje Južne i Srednje Europe.
 
U ožujku 2010. godine Rusija i Hrvatska potpisale su Međuvladin sporazum o pridruživanju Hrvatske u projekt "Južni tok". 
 
Za realizaciju "Južnog toka" na području Hrvatske, Gazprom i tvrtka Plinacro d.o.o.,  provode radove s ciljem osnivanja zajedničke projektne tvrtke i pripreme za početak prikupljanja projektne dokumentacije za plinski cjevovod koji će se graditi.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara