Gbagbo se vratio u zemlju nakon mirovnog sporazuma

PREDSJEDNIK Obale Bjelokosti Laurent Gbagbo stigao je u nedjelju iz Pariza u svoju domovinu nakon što je postignut mirovni sporazum s pobunjenicama, a koji je pak, jučer potaknuo masovne prosvjede stanovnika te zapadnoafričke zemlje, nezadovoljni tim sporazumom.

Gbagbo je pristao na taj sporazum kojim se podjelom vlasti vraćaju u vladu pobunjenici i nastoji okončati četiri mjeseca dugi rat koji je podijelio na pola teritorij najvećeg svjetskog proizvođača kakaa, ostavio stotine mrtvih i preko milijun raseljenih osoba.

Deseci tisuća prosvjednika marširali su u prosvjedu koji je jučer održan u glavnom gradu Abidjanu, napavši zgradu francuskog veleposlanstva, te optužujući bivšu kolonijalnu silu da im je nametnula taj sporazum, koji im ne odgovara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gbagbo je prije odlaska iz Pariza pozvao na smirenje situacije, kazavši da će objasniti detalje tog sporazuma kada se vrati u zemlju.

Stanovništvo u sjevernom muslimanskom dijelu zemlje, koji drže pobunjenici pozdravilo je taj mirovni sporazum tvrdeći da za njih znači pobjedu u ratu koji je počeo nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara 19. rujna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara