Gdje su nestala 4 milijuna kuna za učeničke stipendije?

Gdje su nestala 4 milijuna kuna za učeničke stipendije?

Foto: Hina

MINISTARSTVO gospodarstva, poduzetništva i obrta, objavilo je prošle godine javni poziv "Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima", na koji su se učenici mogli prijaviti od 1. rujna do 14. listopada 2016. godine.

Prethodnih godina bila je praksa da se u roku mjesec dana od završetka ovog natječaja objave dobitnici i potpišu ugovori sa stipendistima. No, ne i ovoga puta. 

Tko su dobitnici stipendija?

Otprilike četiri tjedna od isteka roka za prijave, portal Srednja.hr je poslao upit tadašnjem Ministarstvu poduzetništva kad će se znati tko su dobitnici stipendija.

Odgovorili su da će rezultati biti poznati u prvoj polovici prosinca.

Međutim, prošla je i druga polovica prosinca (ukupno već dva mjeseca za obradu rezultata), a dobitnici stipendija još uvijek nisu bili poznati.

Baš 16. prosinca, svjesni da su probili rok, na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta osvanula je obavijest, u kojoj je istaknuto između ostaloga da će "rezultati natječaja biti poznati do kraja 2016. godine te će se objaviti na Internet stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta www.mingo.hr nakon čega će i prijavitelji biti pismeno obaviješteni".

Od tada je na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta od tog 16. prosinca izašla još samo jedna obavijest vezana za ove stipendije i to zamislite tek 13. veljače.

U njoj se tek kaže da je dodjeljeno 1.537 potpora u sklopu projekta 'Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima' te da je počela isplata za period rujan-prosincac 2016. Iz Ministarstva gospodarstva smo doznali da su za natječaj zaprimili 2.253 prijave.

Što je s preostalim novcem?


U tom priopćenju od veljače, iz Ministarstva su se pohvalili i kako je više od 700 stipendija više dodijeljeno u odnosu na prethodnu, školsku godinu 2015./2016.

E sada, namjerno s odgodom, dolazi se do financijskog dijela priče. U javnom pozivu stoji kako su novčana sredstava, predviđena za ove stipendije 18.000,000 kuna. Ponavljamo, dodijeljeno je 1.537 stipendija od po 9.000 kuna, odnosno 750 kuna mjesečno.

Jednostavnom računicom dolazi se do zaključka da je 1.537 pomnoženo s 9.000 jednako - 13.833.000 kune.

S obzirom na to da je inače cjelokupni iznos namijenjen za 'Stipendiranje u obrtničkim zanimanjima' za tu svrhu bivao i iskorišten, portal Srednja.hr je upitao Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta što je s preostalih 4.167,000 kuna, koje su preostale od predviđenih sredstava. 

Odgovor još uvijek nije stigao iz spomenutog ministarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara