Gdje nam je kraj: Hrvatska od EBRD-a posuđuje 350 milijuna eura!

Foto: Ante Čizmić / Cropix

EUROPSKA banka za obnovu i razvoj posudit će Hrvatskoj 350 milijuna eura kako bi se gospodarstvo naše zemlje pokušalo izvući iz krize, objavio je Bloomberg.

> Hrvatska narodna banka: Opasno smo blizu vanjskog duga od 46 milijardi eura

"Hrvatska ima svijetlu budućnost", time je riječima ovu posudbu tešku više stotina milijuna eura popratila predsjednica hrvatskog ureda EBRD-a Zsuzsanna Hargitai u Dubrovniku.

"Ove ćemo godine posuditi između 300 i 350 milijuna eura za financiranje energetskih, željezničkih i vodnih projekata", kazala je ocijenivši da Hrvatska ima dobar politički okvir za ulaganje i dobar program poticaja.

"No, provedbi na terenu nedostaje to što investitori mogu biti suočeni s problemima s dozvolama, zemljišnim udjelima i nedostatkom transparentnosti".

Josipović uz Kosor: Apsolutno možemo završiti pregovore do kraja lipnja

Na Brownovom forumu u Dubrovniku, gdje je sve prštalo od optimizma, atmosferi je pridonio i predsjednik Ivo Josipović izrazivši uvjerenje da Hrvatska može završiti pregovore s Europskom unijom u lipnju.

"Apsolutno možemo završiti pregovore do kraja lipnja", prenio je Bloomberg predsjednikove riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bloomberg podsjeća kako je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding 3. ožujka ocijenila kako je Hrvatska napravila "impresivan napredak" i dosegnula "završnu fazu" u pregovorima, iako je u Hrvatskoj to mišljenje ocijenjeno kao pretenciozno.

Povjerenik Europske komisije Jose Barroso trebao bi se ovaj tjedan sastati s premijerkom Jadrankom Kosor i drugim državnim dužnosnicima u Zagrebu, a Bloomberg ističe kako je Kosor kazala kako ima "velika očekivanja" od ovog posjeta. "Vjerujem da to možemo ostvariti", kazala je na konferenciji za novinare. 

Josipović zabrinut zbog događanja u Libiji da se ne odraze na našu regiju

Josipović je u Dubrovniku prokomentirao i vojnu intervenciju u Libiji izrazivši bojazan da bi se događanja na sjeveru Afrike mogla na neki način odraziti i na sigurnost južne Europe.

"To je sigurnosni problem, ne samo za njih, već i čitavu južnu Europu. Naročito mi imamo osjetljivu situaciju jer smo susjedi s BiH, s mnogo muslimana, i nadamo se da ovaj sukob, naročito u Libiji, neće utjecati na odnose između nekih etničkih skupina u BiH i susjednim zemljama", kazao je Josipović koji se, kako je kazao, boji radikalizacije. Istaknuo je i kako je u BiH bilo "nekih radikala, naročito tijekom 90-ih, koji su uglavnom uvezeni iz drugih zemalja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara