General alžirske vojske kaže da ne želi u politiku

General alžirske vojske kaže da ne želi u politiku
Foto: EPA

ŠEF glavnog stožera alžirske vojske rekao je danas da nema nikakvih političkih ambicija, nekoliko dana nakon što je inzistirao na održavanju predsjedničkih izbora 4. srpnja, što odbacuje prosvjedni pokret.

"Više puta sam osobno pratio alžirski narod, racionalno, iskreno i otvoreno, u mirnim i zrelim prosvjedima, kao i napore državnih institucija i pravosudnog aparata", rekao je general Ahmed Gaid Salah u trećem govoru u tri dana.

"Neka svi znaju da nemamo političkih ambicija osim služiti našoj zemlji sukladno ustavnim odredbama", istaknuo je Gaid Salah, prema tekstu govora do kojega je došao AFP.

Vojska ima moć u državi

Vojska podržava održavanje predsjedničkih izbora 4. srpnja na koje je pozvala prijelazna vlast kako bi se izabrao nasljednik Abdelaziza Bouteflike, a to odbacuje prosvjedni pokret.

Vojska je bila odlučujući čimbenik ostavke Abdelaziza Bouteflike 2. travnja nakon 20 godina vlasti i od tada je u središtu moći.

General Gaid Salah se često obraća vojsci i promatrači se pitaju ponavlja li se scenarij po modelu Sissi, egipatskog generala Abdel Fattaha al-Sisija, vojnog zapovjednika koji je postao predsjednik u Egiptu nakon vojnog državnog udara 2013. u kojem je zbačen predsjednik Mohamed Morsi.

Alžirska vojska ima središnju ulogu u alžirskoj vlasti od neovisnosti Alžira 1962. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara