Generali profesore uče kako će djeci predavati o Domovinskom ratu

Generali profesore uče kako će djeci predavati o Domovinskom ratu

Foto: Dalibor Urukalović/ Pixsell

PRIJE desetak dana ministar obrazovanja Pavo Barišić posjetio je prostorije Hrvatskog generalskog zbora, a o sastanku u samom startu nije puno znalo. O sastanku su iz generalskog zbora izdali opširnije priopćenje tek dan nakon i to kasno navečer pa je vijest o susretu s ministrom prošla ispod radara.

Barem do sada.

Ispod slike raspela, Franje Tuđmana, Kolinde Grabar Kitarović i Gojka Šuška u prostorijama Generalskog zbora pričalo se o Nacionalnom programu edukacije o Domovinskom ratu. Osim ministra Pave Barišića, sastanku je nazočila i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković u pratnji suradnika. Naravno, tu su bili i predstavnici Hrvatskog generalskog zbora.

"Sastanku su nazočili dopredsjednik Josip Čuletić, glavni tajnik Marinko Krešić, članovi upravnog i nadzornog odbora te ostali članovi HGZ-a. Hrvatski generalski zbor održava predavanja za profesore i nastavnike povijesti o temama iz Domovinskoga rata. Sugovornici su obrazložili da postoji veliko zanimanje za organizirana predavanja. Ovim predavanjima direktni korisnici ovog Projekta dobivaju kompleksan uvid, sa strategijske razine, u najznačajnije aspekte stvaranja i razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske te u različite aspekte vojnih aktivnosti i operacija tijekom Domovinskog rata. Do sada su obrađene četiri tematske cjeline i održano je 15 predavanja. Ova predavanja održavaju se u multimedijskoj dvorani Hrvatskog generalskog zbora.  Predavanja je do sada pratilo i poslušalo oko 300 predmetnih profesora i nastavnika povijesti, koji su u završnom dijelu postavljali pitanja i iznosili svoje komentare na obrađene tematske cjeline", objasnili su u priopćenju.

Organizacijsku, metodološku i evaluacijsku pomoć u realizaciji ovog projekta Hrvatski generalski zbor dobio je od Agencije za odgoj i obrazovanje. Profesorima koji pohode predavanja koje organizira HGZ to se priznaje kao stručno usavršavanje.

"S obzirom na stručnost i visoku razinu kvalitete predavanja Agencija boduje i priznaje predmetnim profesorima povijesti ova predavanja u stručno usavršavanje. Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i aktivnim doprinosom Hrvatskoga generalskog zbora te je naglasila kako je vrijednost ovog projekta u autentičnosti prenošenja iskustava o Domovinskome ratu i tijeku stvaranja samostalne i suverene Hrvatske", stoji u priopćenju.

Potrebna financijska sredstva osigurana su na Javnom natječaju „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata“  raspisanom od strane Ministarstva hrvatskih branitelja. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara