Geni i porođajna težina povezani s asocijalnim ponašanjem

Posebna genska mutacija i mala tjelesna težina pri porodu povećavaju, kako se čini, rizik za pojavu asocijalnog ponašanja u djece s hiperaktivnošću i poremećajem pažnje, pokazalo je istraživanje objavljeno u Archives of General Psychiatry.

Dr. Anita Thapar i njezini kolege sa Sveučilišta u Cardiffu ispitali su može li se na temelju mutacije gena predvidjeti asocijalno ponašanje u skupini djece s visokim rizikom, a procijenili su i utjecaj porođajne težine.

Znanstvenici su proveli obiteljsku genetičku studiju u razdoblju od 1997. do 2003. u koju su uključili 240 djece iz dječjih psihijatrijskih i drugih klinika kojima je dijagnosticirana hiperaktivnost s poremećajem pažnje ili hiperkinetički poremećaj.

Ispitanici su podvrgnuti standardiziranim testiranjima za mjerenje asocijalnog ponašanja i kvocijenta inteligencije, a testirani su i na varijacije dviju amino kiselina (metionina ili valina) u takozvanom COMT genu.

Rezultati su pokazali da djeca s mutacijom toga gena ili niskom porođajnom težinom imaju veće predispozicije za asocijalno ponašanje.

Stopa poremećaja ponašanja bila je viša među djecom s genskom mutacijom i porođajnom težinom manjom od 2500 grama, bez obzira na spol, dob i kvocijent inteligencije.

(Hina) xdgk ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara