George Soros poziva na ulaganja na Balkanu

AMERIČKI financijski moćnik George Soros u petak je u Ateni, na sastanku kojeg je organizirao Svjetski gospodarski forum, pozvao međunarodnu zajednicu poduzetnika na ulaganja u zemlje Balkana, izvijestila je grčka novinska agencija (ANA).

Soros koji sam već dugo ulaže u Balkan, rekao je da Europa mora "aktivnije" sudjelovati u gospodarskom razvoju i "poduzeti inicijative za jačanje suradnje između zemalja regije".

On je također najavio osnivanje novog fonda sudjelovanja u upravi Balkana, čiji prioritet će biti "promicanje uređenja telekomunikacijskih poduzeća, kablovske televizije i poduzeća potrošnih proizvoda".

Dvodnevni sastanak svjetskog gospodarskog foruma bavi se razvojem na Balkanu s perspektivom integracije tih zemalja u Europsku uniju (EU).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčki ministar gospodarstva i financija Nicos Christodoulakis, čija zemlja predsjeda EU, naglasio je da su zemlje jugoistočne Europe ostvarile "veliki napredak" u nekoliko područja posljednjih godina iako "još postoje znatni problemi".

Na summitu EU-Balkan 20. i 21. lipnja u Solnu, grčko predsjedništvo EU namjerava predstaviti "smjernice" za pristup zemalja zapadnog Balkana (Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Srbije i Crne Gore).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara