Gjenero: Milanović je dao da me prisluškuju; SOA: Nijedan dužnosnik nam ne može naređivati

Gjenero: Milanović je dao da me prisluškuju; SOA: Nijedan dužnosnik nam ne može naređivati

Screenshot: N1

NAKON što je danas jedan hrvatski medij prenio vijesti o tome kako je politološki analitičar Davor Gjenero optužio bivšeg premijera Zorana Milanovića za zloupotrebu sigurnosno-obavještajnog sustava, Index se za komentar obratio samome Gjeneru, koji nam je približio sve detalje situacije.

"Nesretan sam da je to tako izašlo u javnost, ovo što je jedan medij objavio bilo je rečeno neslužbeno. To je priča koja je u krajnjoj liniji irelevantna, svi mi koji djelujemo u javnosti znamo da možemo biti izloženi invaziji naše privatnosti, represiji režima, i meni nije prvi put da me prisluškuju. Događalo mi se da mi neki ljudi kažu "Znam ja tko ste Vi, imao sam vaš dossier u rukama", ništa neuobičajeno, ništa na što se čovjek ne bi bio navikao. Sada se otvara pitanje smjene Milanovićevog dvorjanina Lozančića (op.a. direktor Sigurnosno-obavještajne agencije), tu se i otvorila te priča, u tom kontekstu. Ali tu nije bitan Lozančić, on će otići, a politička odgovornost za narušavanje privatnosti neće biti ispostavljena onome tko je naručilac u ovoj priči, a to je bivši predsjednik Vlade, koji si je umislio da može biti autoritarni vladar, koji si je umislio da svoje protivnike može izlagati represiji državnog aparata.

Ono što je meni napravio je manje nego ono što je napravio nekim stranačkim kolegama, zlorabeći policijski, sigurnosni i druge sustave, tako da sebe, u odnosu na te ljude, ne doživljavam žrtvom. Kad je riječ o sigurnosnom sustavu, to što su mimo svake logike prisluškivali mene je puno manje strašno nego da su u korist predsjednika Vlade prisluškivali osobu koju bi morali štititi, a to je predsjednica RH u slučaju Mamić. Milanović nije sposoban funkcionirati u bilo kakvom obliku ograničene vladavine. Kad je riječ o fiskalnoj politici, djelovao je kao pijani milijunaš, ostavio je suludi deficit i javni dug. Kad je pitanje upotreba represivnog sustava, prema sebi je bio vrlo široke ruke i izlagao svakog onog za koga je smatrao da mu smeta nekom obliku represije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo što su mene počeli prisluškivati negdje koincidira s time što sam parafrazirao profesoricu Pusić, njenu metaforu, i nazvao ovoga "ludim rimskim carem". Profesorica Pusić je govorila o tome da Europska unija služi i da zemljama članicama daje garanciju stabilnosti demokratskog poretka, da se "ludi rimski carevi" ne mogu pojaviti, a nama je ludi rimski car bio za vratom priličan broj mjeseci! Rekao sam da i onaj koji nije spreman na ograničenu vlast po definiciji je spreman na korupciju, samo je pitanje u kojem obliku i kad ćemo sve o njegovoj korumpiranosti saznati. Sve su to stvari pri kojima i danas stojim", zaključio je Gjenero za Index.

U međuvremenu se o cijelom slučaju oglasila i Sigurnosno-obavještajna agencija.

SOA: Nijedan dužnosnik ne može narediti primjenu mjera

"U svom radu SOA, sukladno zakonu, može primjenjivati i mjere tajnog prikupljanja podataka. Jedna od mjera je i tajni nadzor sadržaja telekomunikacijske usluge koja se može poduzimati samo na temelju pisanog obrazloženog naloga Vrhovnog suda i to nikada ne čini bez utemeljenog i opravdanog razloga.

Mjere se Vrhovnom sudu predlažu za osobe o kojima se podaci ne mogu prikupiti na drugi način te isključivo u svrhu zaštite nacionalne sigurnosti, interesa i dobrobiti Republike Hrvatske i njezinih građana. Pritom se koristi načelo da se uvijek primjenjuje mjera kojom se manje zadire u Ustavom zaštićena prava i slobode. Ne postoji zakonska mogućnost da bilo koji državni dužnosnik naloži primjenu mjera SOA-i.

U slučaju sumnji u nezakonitosti zakon definira trostruki nadzor nad radom SOA-e: stručni, parlamentarni  i građanski...

Sva tri nadzorna tijela, neovisno jedno o drugom, prilikom provedbe nadzora imaju ovlasti uvida u sve relevantne dokumente i baze kojima SOA raspolaže. To znači da se zakonitost rada SOA-e može brzo i temeljito ispitati i provjeriti. U zaštiti nacionalne sigurnosti iznimno je važno da građani, ali i partneri imaju povjerenje u zakonit i profesionalan rad SOA-e", stoji, među ostalim, u priopćenju iz SOA-e koje prenosi HRT.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara