Glas Koncila: Neka Mesić nađe snagu u Jasenovcu osuditi partizanske zločine u Bleiburgu

"PREDSJEDNIK Mesić tek mora smoći snage da bi u Jasenovcu osudio partizanske i komunističke zločine na Bleiburgu i križnim putovima kao što je kardinal Bozanić prošle godine u Bleiburgu osudio ustaške zločine u Jasenovcu", stoji u uredničkom komentaru Glasa Koncila, don Ivana Miklenića, koji se ponovno obrušio na predsjednika Stjepana Mesića.

Službeno glasilo Crkve u Hrvata tako posebno secira posljednji "grijeh" predsjednika Stjepana Mesića kada je prigodom govora primanja vjerodajnica novoga nuncija nadbiskupa Cassarija 7. svibnja, u jednom trenutku spomenuo, a govoreći o svećenstvu, kako je bilo epizoda za koje je bolje da se nisu dogodile.

Što misli Mesić kada govori?

"Doista ostaje nedoumica odnosi li se govor o epizodama "za koje bi bilo bolje da se nisu nikada dogodile" na odnose između hrvatskoga naroda i Svete Stolice ili na odnos hrvatskoga naroda prema onima koji u hrvatskom narodu tvore Katoličku Crkvu? Govori li to Predsjednik o nekakvoj nekorektnosti Svete Stolice prema hrvatskom narodu ili hrvatskog naroda prema Svetoj Stolici?", pita se u uredničkom komentaru don Miklenić dodajući kako ne zna govori li Mesić  o nekakvoj nekorektnosti članova hrvatskoga naroda koji tvore Katoličku Crkvu prema ostalim članovima hrvatskoga naroda.

U nizu pitanju Glas Koncila postavilo je ono kako ne zna je li predsjednik čak mislio o nekorektnosti onih koji u hrvatskom narodu nisu članovi Katoličke Crkve prema onim članovima hrvatskoga naroda koji tvore Katoličku Crkvu. Don Miklenić ide tako daleko u svom komentaru da je postavio i pitanje je li možda Mesić govorio krizi u odnosima Hrvatske i Svete Stolice ili je to ipak na kraju Mesićev govor iz svijesti bivše Jugoslavije gdje je bilo dosta "oscilacija u bilateralnim odnosima". 

O Bebiću i Kosor ni riječi

Zanimljivo je kako seciranje najnovijeg grijeha hrvatskog predsjednika počinje podsjećanjem na izjave koje su rečene na komemoraciji u Jasenovcu. Iako Glas Koncila priznaje kako su optužbe na račun Crkve u Jasenovcu izrečene u nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora i potpredsjednice Hrvatske vlade, od kojih se nitko nije našao obraniti Crkvu, bave se isključivo Mesićem, secirajući njegove izjave nakon Jasenovca.

O predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću i potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor, koji su također šutjeli u Jasenovcu, Glas Koncila nije posvetio niti slova. Naravno, osim Mesića po Glasu Koncila u aferi Jasenovac krivi su i mediji koji umjesto da su poveli "mirnu, objektivnu i principijelnu raspravu o cijeloj toj aktualnoj i kompleksnoj temi" pojavili su se po njima senzacionalistički naslovi o licemjernosti Crkve i o Bozaniću kao inkvizitoru.

I.Ć
Foto:Glas Koncila.
   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara