´glas koncila´: tko će zaustaviti snage za prljanje?

Insceniranjem afere protiv obitelji Kostelić, tobožnji novinari pogazili su sve etičke zasade, profesionalnosti i čovječnosti pa stoga taj postupak zaslužuje najoštriju moguću osudu, piše u najnovijem broju ´Glas Koncila´.L

U redakcijskom komentaru ´Tko će zaustaviti snage za prljanje?´, list u broju od 26. siječnja napominje kako Hrvatska ne može bez afera, a ako ih slučajno nema, ili ako nisu, po procjeni određenih kreatora javnoga mišljenja, dovoljno atraktivne, onda na scenu stupaju snage koje ih umjetno stvaraju.

Da je zaista riječ o svjesnom, namjernom, krajnje nepoštenom i prljavom insceniranju, potvrđuje više činjenica koje, kako ističe list, mediji ne žele javno isticati ili čak ni iznositi.

´Glas Koncila´ podsjeća kako je Ivica Kostelić imao više javnih nastupa na glazbenoj sceni, no nikad se nije čulo da je u takvim zgodama govorio išta političkoga.

´Kad bi on imao određeni politički naboj, zacijelo bi ga iznio i predstavio svojim simpatizerima´, ističe list, koji ´agresivnost i zločestoću tobožnjih novinara u insceniranju afere´ vidi i u činjenici da je mišljenje Ivice Kostelića izvučeno, isprovocirano nakon službenog dijela interviewa, tj. da je snimljeno tajno i ilegalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Takvim postupkom tobožnje novinarstvo svedeno je na golu špijunažu - što je potpuna izdaja ne samo novinarske profesije nego i čovječnosti i etike´, tvrdi list, koji pita nije li tajno snimanje drugih građana i protuzakonito djelo.

´Glas Koncila´ smatra kako je novinarka koja je to učinila zaslužila doživotno isključenje iz novinarske profesije, a još više onaj tko ju je instruirao da tako postupi.

Agresivnost i zločestoću tobožnjih novinara, list vidi i u tome što su dobro znali kakvu štetu mogu nanijeti Ivici Kosteliću, a nisu u skladu s temeljnim zahtjevom novinarske profesije ni pokušali doći do autorizacije izjave.

´Poznato je da svaka intervjuirana osoba preuzima punu odgovornost za svoje riječi, i pred javnošću i pred sudom, ako je potrebno, samo ako ih je autorizirala´, podsjeća list, dodajući kako sve to dobro znaju ´revni novinari i javni djelatnici´ koji su se u svojim izjavama i komentarima obrušili na obitelj Kostelić.

Zaključno list pita ne nameće li taj fenomen pitanje nije li u cijelom tom slučaju na djelu još šira, čak i izvan novinarskih krugova koordinirana režija?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara