GLAS poručio da je Lex šerif protuustavan: "To nije korak naprijed nego korak u ponor"

GLAS poručio da je Lex šerif protuustavan: "To nije korak naprijed nego korak u ponor"

Foto: Hina

POTPREDSJEDNIK GLAS-a Goran Beus Richembergh ustvrdio je danas da je prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi protuustavan.

"Članak 133. Ustava definira pravo građana na lokalnu samoupravu i njime je definirano da oni to svoje pravo ostvaruju putem izabranih predstavnika u predstavničkim tijelima, a nigdje se ne spominje da to pravo ostvaruju preko načelnika, gradonačelnika i župana", poručio je Beus.

"GLAS je zapanjen količinom bezobrazluka koju donose izmjene tog Zakona"

Svako razvlašćivanje predstavničkog tijela je protuustavno, istaknuo je, dodavši da su sve ovlasti koncentrirane u rukama izvršne vlasti, tako da gradska vijeća i skupštine, primjerice, uopće ne raspravljaju o izvješćima o poslovanju gradskih tvrtki u nizu gradova, niti biraju članove skupština i nadzornih odbora gradskih tvrtki.

Stiže i još jedan šamar, kazao je Beus, navodeći razvlašćivanje predstavničkih tijela da uopće raspravljaju o odgovornosti čelnika u zadnjoj godini mandata. Povukao je analogiju sa Saborom rekavši da bi to bilo kao da Sabor u zadnjoj godini mandata ne može raspravljati o državnom proračunu ili odgovornosti Vlade.

"GLAS je zapanjen količinom bezobrazluka koju donose izmjene tog Zakona jer umjesto da se krene u reformu i racionalizaciju sustava lokalne i područne samouprave te odgovori na ključna pitanja koje će im biti ovlasti, treba li nam 21 županija, kako smanjiti administraciju, a povećati kvalitetu usluga građanima za koje plaćaju visoke prireze, imamo pokušaj nove koncentracije moći u rukama 500-tinjak ljudi u zemlji", poručio je.

Naveo je i da ne postoji nikakav mehanizam da se razriješi požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

"Umjesto da pronalazimo rješenja koja će predstavničkim tijelima omogućiti da zastupaju građane, utječu na vođenje politike, definiraju financijske okvire za tu politiku, sada se sve koncentrira u rukama šerifa, što je nedopustivo", ocijenio je Beus.

Mrak Taritaš: Lex šerif je korak u ponor

Odbacio je argumentaciju za donošenje ovih izmjena rekavši da je broj ponovljenih izbora zanemariv i marginalan, a troškovi za sve ponovljene izbore u četiri godine sigurno ne bi dostigli ni trećinu iznosa koji ćemo utrošiti na blindirana vozila za štićene osobe.

"Hrvatska je iznimno centralizirana zemlja i treba se općinama, gradovima i županijama omogućiti da dišu punim plućima, a ovaj prijedlog ukida demokraciju u Hrvatskoj i pravo građana na lokalnu samoupravu", zaključio je Beus.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ocijenila je da "lex šerif” nije korak naprijed nego korak u ponor kada je riječ o lokalnoj demokraciji i participaciji građana u odlučivanju dok će vijećnici biti pretvoreni u dizače ruku po nečijoj volji.

"Mi se tome oštro protivimo i želimo da građani preko vijećnika za koje su glasali imaju priliku utjecati na proračun", poručuje Mrak Taritaš. Smatra da je neprihvatljiv prijedlog da načelnici, gradonačelnici i župani postanu nedodirljivi, da poput šerifa slobodno odlučuju što žele.

"Kada se nešto kvalitetno gradi, potrebno je dosta vremena za to, no, za urušavanje dostignutih standarda potrebna je sekunda, i sad smo tu pred tom sekundom, korak do provalije", kazala je čelnica GLAS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara