Glasine o "radioaktivnom oblaku" koji prijeti Hrvatskoj su obična laž!

Foto: AFP

DRŽAVNI zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost još jednom je u priopćenju za javnost demantirao panične glasine o "radioaktivnom oblaku" koji prijeti Hrvatskom. Ove dezinformacije, podsjećamo, među građanima kruže SMS porukama i e-mailovima, pa DZRNS opetovano upozorava kako nema nikakvog razloga za paniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prema izvještajima IAEA u pojedinim dijelovima Europe utvrđeni su tragovi radioaktivnosti u zraku koje se povezuje s nuklearnom nesrećom u Japanu. Budući da se radi o vrlo niskim koncentracijama radioaktivnog joda i cezija nije moguće  utvrditi  povećanje brzina. Mjerenja programa radiološkog nadzora okoliša koja se provode u RH, ne ukazuju na povećanje koncentracije aktivnosti joda I-131 i cezija Cs-137,  ni drugih radionuklida koji su pokazatelji ispuštanja iz nuklearnih postrojenja", poručuju iz Zavoda.

U priopćenju su istaknuti i podaci Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu o mjerenjima brzina doza u ožujku 2010. godine i ožujku 2011. godine. Iz tih podataka razvidno je da su varijacije doza unutar očekivanih  vrijednosti i ne ukazuju na povećanje koje bi se moglo dovesti u vezu s ispuštanjima u Japanu.

"Skrećemo pozornost da informacije o 'radioaktivnom oblaku' koje se šire putem elektroničke pošte, SMS porukama i sl., ne treba uzimati u obzir budući da su neutemeljene, a imaju za cilj nepotrebno uznemiravanje javnosti. Stoga ponavljamo da je količina radioaktivnosti u atmosferi u skladu s prosječnim vrijednostima, a zabilježene varijacije odgovaraju atmosferskim prilikama i ne mogu se povezati s događajima u Japanu. U slučaju eventualnih promjena DZRNS će pravodobno izvijestiti javnost", zaključuje se u priopćenju.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara