GLASNOGOVORNICI ICTY-A O ZAHTJEVIMA ODVJETNIKA MIŠETIĆA MIKULIĆIĆ O IZMJENI OPTUŽNICE ZA GOTOVINU

Zahtjev odvjetnika Luke Mišetića da Haški sud (ICTY) odbaci izmijenjenu optužnicu protiv generala Ante Gotovine, čije je podnošenje najavilo Tužiteljstvo, nema pravnog učinka jer Mišetić pred Sudom nema status branitelja, kazali su u srijedu glasnogovornici Suda i Tužiteljstva.

"On nema status pred Tribunalom i zato se zahtjev ne razmatra. Kada stekne status nakon što optuženik bude u Haagu, takvi će se stvari razmatrati na propisan način", rekao je u telefonskom razgovoru glasnogovornik ICTY-a Jim Landale.

Prema pravilu 46. Pravila o postupku i dokazima ICTY-a optuženik stječe pravo na imenovanje branitelja tek kada se nađe u pritvoru Suda, a Tajništvo Suda tada može verificirati punomoć odvjetniku.

Na pitanje gdje završavaju podnesci odvjetnika haških optuženika koji su u bijegu, Landale je kazao da se oni, koliko mu je poznato, predaju uredu predsjednika Suda, ponavljajući da su to podnesci osoba kojima Sud na priznaje legitimitet.

Glasnogovornica Tužiteljstva ocijenila je da podnesci koje Sud ne može primiti na propisan način predstavljaju "gubljenje vremena".

"Gotovinin odvjetnik nema nikakav status pred Haškim sudom i njegovo slanje zahtjeva je gubljenje vremena jer njegovi zahtjevi u predmetu za sada ne mogu biti primljeni na legalan način", rekla je glasnogovornica Florence Hartmann u telefonskom razgovoru.

"Sve što radi, treba učiniti onda kada ga Gotovina izabere za odvjetnika, nakon što bude pod jurisdikcijom Suda", dodala je.

Po njezinim riječima, to ne znači da dio primjedbi, informacija ili pravnih mišljenja iznesenih na taj način nema svoju vrijednost, ali je takav angažman bez učinka sve dok je optuženik u bijegu.

Ponovila je da će Tužiteljstvo optužnicu protiv Gotovine

Tekst se nastavlja ispod oglasa
proširiti novim elementima i nadopuniti podacima o žrtvama, čiji je identitet utvrđen u međuvremenu, te izuzeti dvije osobe za koje je utvrđeno da su žive.

Vladin pravni savjetnik u slučaju Gotovina, odvjetnik Goran Mikuličić, ocijenio ja da najava izmjene optužnice prema sadašnjoj praksi Haškog suda predstavlja "uobičajenu formalnost".

"U formalno pravnom smislu to je autonomno pravo tužitelja da disponira optužnicom na način na koji on može najbolje utvrditi činjenice u postupku kako ih je optužnicom predstavio", kazao je Mikuličić.

"To je formalnost, nešto što je uobičajeno i što se više puta događalo". Nadopune, izmjene i proširenja optužnica u većini su se haških predmeta prije pokazale kao pravilo, a ne iznimka.

Mikuličić je također je ocijenio da se radi o reakciji tužiteljice na činjenicu da je prije početka postupka ukazano na neke nepreciznosti u optužnici, vezano uz dvije žive osobe koje su proglašene mrtvima.

Na pitanje da li moguće proširenje optužnice vezano uz nove dokumente koje je hrvatska vlada predala ICTY-u, Mikuličić je rekao da u tim dokumentima, koje je veliku većinu pregledao, nema onih koji upućuju na nove inkriminacije.

"Dapače, ima dokumenata koje upućuju bilo na olakotne okolnosti za generala Gotovinu, bilo na okolnosti koje u nekim slučajevima njegovu krivnju temeljito dovode u pitanje", rekao je.

ICTY je u lipnju 2001. optužio generala Gotovinu za zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom i nakon operacije Oluje na području pod njegovim zapovjedništvom u bivšem UNPA sektoru Jug.

(Hina) dh sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara