Glasnogovornicu policije pitali je li "trudna" migrantica nesporazum ili laž

Glasnogovornicu policije pitali je li "trudna" migrantica nesporazum ili laž
Foto: MUP

HRVATSKA policija u nedjelju je na području planine Plješivice pronašla 15 osoba iz Libije i Tunisa koje su nezakonito prešle državnu granicu, među njima i Tunižanku za koju su tvrdili da je trudna, te su svi prebačeni u Gospić - žena u gospićku bolnicu zbog lošeg fizičkog stanja, a ostali na policiju gdje su istaknuli da su pomogli Tunižanki bila trudna ili ne te da postupaju po nacionalnom i europskom zakonodavstvu.

Kasnije tijekom večeri policija je primila obavijest iz bolnice da žena spašena s Plješivice nije trudna.

Ravnateljica bolnice Sandra Čubelić rekla je u ponedjeljak za Hinu da su na hitni bolnički prijem primili strankinju rođenu 1985., iscrpljenu i u blago dehidriranom stanju.

"Pružena joj je adekvatna pomoć, nije hospitalizirana, otpuštena je nakon što je primila par boca infuzije", rekla je.

Glasnogovornica Ličko-senjske policijske uprave Maja Brozičević rekla je za Hinu da se žena za koju se mislilo da je trudna pridružila ostalim ilegalnim migrantima te da za svih 15-ero traje upravni postupak radi donošenja rješenja o povratku u Bosnu i Hercegovinu iz koje su ilegalno ušli, temeljem čega će tijekom dana biti obavezni napustiti Hrvatsku.

"Vjerojatno će svi biti deportirani, osim ako se netko od njih izjasni da bi mu život bio ugrožen povratkom u zemlju podrijetla te zatraži azil u Hrvatskoj", rekla je Brozičević.

Azil mogu zatražiti stranci uslijed straha od proganjanja zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja.

Policajci pomogli Tunižanki 

Na pitanje je li informacija o trudnoći bila nesporazum ili namjerno lažno krivo prikazivanje stanja, Brozičević je odgovorila da je u nedjelju oko 13.30 sati Postaja granične policije Korenica zaprimila dojavu da se na području planine Plješivice nalazi više osoba te da je među njima i žena u visokom stupnju trudnoće.

"Službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije Split žurno su krenuli u potragu, a odmah je pozvana i Hitna medicinska pomoć, kad su našli migrante, 13 muškaraca, jedno dijete i jednu ženu migranti su vikali i ponavljali da je žena trudna, a kasnije smo čuli da je oko sebe imala nekoliko omotanih deka. No, trudna ili ne, mi smo svima pružili pomoć i postupamo po nacionalnom i europskom zakonodavstvu", rekla je Brozičević.

Pretragu planinskog masiva Plješivica, zbog nepristupačnosti i desetak centimetara snijega, policajci su jučer obavili pješice te su ženu u dosta lošem fizičkom stanju na rukama odnijeli do službenog vozila i potom do Hitne medicinske pomoći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara