"Glavaš bi ulaskom u Sabor trebao ponovno steći imunitet i izaći iz pritvora"

KAO što je poznato, Hrvatska na ovim izborima ima jedinstven slučaj saborskog zastupnika u pritvoru koji se iz njega natječe za ponovni ulazak u Sabor, a  šanse da bude izabran nisu male.

Branimir Glavaš nije uspio ishoditi poseban tretman radi svog sudjelovanja u izbornoj kampanji koja sutra završava, ali usprkos tome može se nadati da će se veseliti u nedjelju.

Njegova obrana sada tvrdi da to ne bi trebao biti simboličan ulazak u Sabor, nego da bi u slučaju osvajanja mandata trebao i osobno ušetati u prostorije hrvatskog parlamenta.

"To nije naša ideja, nego je to činjenica. Branimiru Glavašu je imunitet skinut u ovom prošlom sazivu  te bi, ako osvoji novi saborski mandat, samim održavanjem konstituirajuće sjednice novog saziva trebao dobiti imunitet i izaći iz pritvora", rekao je Glavašev odvjetnik Ante Madunić.
Madunić kaže da onda sud može ponovno zatražiti određivanje pritvora i skidanje imuniteta, što znači da bi ponovno moralo odlučivati saborsko mandatno-imunitetno povjerenstvo. Morali bi ponovno gledati onu proceduru koju su već gledali prije godinu dana.

No, Madunić kaže da im trenutno nije najveći problem to, nego loše fizičko stanje Glavaša - uzrokovano štrajkom glađu, zbog kojeg se boje hoće li on uopće doživjeti tu konstituirajuću sjednicu. Glavaš štrajka glađu već desetak dana zato jer je nezadovoljan svojim tretmanom i što mu nije omogućeno da češće prima posjete iz svoje stranke kako bi ravnopravnije sudjelovao na izborima.

"Donesena saborska odluka o ukidanju imuniteta, kao i zakoni, vrijedi i u novom sazivu Sabora"

Uvaženi hrvatski pravni stručnjak, koji je htio ostati anoniman da ne bi utjecao na predizbornu kampanju, u razgovoru za Index tvrdi da je to smiješno. Podsjetio je da saborski imunitet ne brani saborske zastupnike od kaznenog progona, nego od šikaniranja. Kad je jednom Sabor donio odluku, bez obzira tko je sjedio u njemu, ta odluka vrijedi zauvijek. Naš sugovornik se zapitao treba li onda ukinuti i sve zakone koji su doneseni u prošlom sazivu? Kaže da je Sabor jednom donio odluku da u ovom slučaju nema šikaniranja te da može početi sudski proces i ta se odluka više ne može mijenjati.

Prije godinu dana pravni stručnjaci se nisu mogli dogovoriti treba li Sabor raspravljati o ukidanju imuniteta za "slučaj selotejp" nakon što mu je imunitet već bi skinut zbog "slučaja garaža". Na kraju je Glavaš završio u pritvoru u Remetincu gdje je štrajkom glađu nanio ozbiljan udarac hrvatskom pravosuđu te je pušten iz pritvora, najprije na liječenje u osječku bolnicu. Naposljetku je bio pušten kući nakon što je liječnički konzilij utvrdio da je sposoban za nastavak suđenja, ali ne i za ponovni pritvor.

U svakom slučaju početak rada novog sastava Sabora, Branimir Glavaš će učiniti jako zanimljivim. I kad ne bi ušao u Sabor, Glavaš će utjecati na politiku jer se 3. prosinca nastavlja njegovo suđenje, a najavio je da će svoju obranu izlagati na početku procesa.

D.M.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara