Glavaš i Đapić o konstituiranju Skupštine osječko-baranjske županije

PREDSJEDNIK osječkobaranjskog HDZ-a Branimir Glavaš izjavio je danas da će županijski odbor stranke u srijedu donijeti odluku o imenu župana, te objaviti dogovor s eventualnim koalicijskim partnerima, nakon što u utorak Vlada donese odluku o datumu konstituiranja Skupštine Osječkobaranjske županije.

"Pozivamo sve stranke da daju svoj konstruktivni doprinos da se Skupština konstituira kako bi se počelo s radom i rješavanjem nagomilanih problema u Županiji", kazao je Glavaš Hini.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić, koji je bio nositelj liste te stranke na prijevremenim županijskim izborima gdje su osvojili osam mandata, izjavio je danas da nisu s HDZ-om dogovorili "ništa konkretno premda je određenih razgovora bilo". "Ako HDZ kao stranka koja je izborni pobjednik uspije dogovoriti s nekom strankom ili strankama većinsku vlast, HSP će biti konstruktivna oporba", rekao je Đapić Hini.

Ako HDZ pak ne dogovori koalicijsko partnerstvo koje bi im osiguralo većinu u Skupštini, HSP je spreman na tzv. tehničku koaliciju koja podrazumijeva osiguravanje konstituiranje skupštine i formiranje tehničke vlasti u prijelaznom razdoblju do redovnih izbora u Županiji za nešto više od godinu dana, dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đapić je kazao da će u tom slučaju pregovori biti nešto drukčiji, "jer ćemo tražiti odgovorne funkcije u Županijskoj skupštini, dok mjesto župana ostavljamo HDZ-u".

Dodao je kako ne odustaje od natjecanja za župana. "Ali tek nakon provođenja redovnih izbora do kada ćemo se kvalitetno kao stranka za to pripremiti jer sam svjestan da je u sadašnjim uvjetima to bespredmetno", rekao je Đapić dodavši kako im je cilj do redovnih izbora promijeniti izborni zakon tako da se župan i gradonačelnici biraju izravno.

Ponovio je da u svakom slučaju HSP ostaje oporba ukoliko HDZ za dožupana predloži vijećnika iz redova SDSS, ali da neće opstruirati konstituiranje skupštine.

Na izborima 18. siječnja HDZ je osvojio 20 vijećničkih mandata te još jedan, jer je s njihove liste kao 21. vijećnik ušao član srpske nacionalne manjine, budući da je SDSS osvojio tri mjesta, a prema zakonu predstavnici te manjine imaju pravo na četiri vijećnika. Skupština broji 48 vijećnika, a HDZ bi u slučaju da s Hrvatskom strankom umirovljenika, koja je osvojila četiri vijećnička mjesta, sklopi koalicijski sporazum imao većinu od 25 vijećnika. U Osječko-baranjsku županijsku skupštinu još su ušli koalicija SDP-a, HNS-a, Libre i SBHS sa šestero vijećnika, te LS, HSS i SDSS, svaki s po troje vijećnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara