Glavaš: Krizu u Osječko-baranjskoj županijskoj skupštini pokrenuli HSS i LS

PREDSJEDNIK osječkobaranjskog HDZ-a Branimir Glavaš izjavio je danas kako su krizu u Županijskoj skupštini pokrenuli županijski HSS i LS koji su u nakani da preuzmu vlast zamolili HDZ za uslugu pokretanja postpuka smjene župana.

"Inicijativa je potkraj prošle godine krenula od županijskog HSS-a i dožupana Pave Šarčevića i tadašnjeg predsjednika LS-a Zlatka Kramarića. Oni su u nakani da preuzmu vlast u Županiji od HDZ-a zatražili uslugu pokretanja postupka smjene tadašnjega SDP-ova župana Ladislava Bognara i Poglavarstva", ustvrdio je Glavaš na konferenciji za novinare.

Kazao je kako je HDZ kao oporbena stranka sa zadovoljstvom pokrenuo postupak izglasavanja nepovjerenja nesposobnoj vlasti. "Ali svima mora biti jasno da je višemjesečna kriza županijske vlasti rezultat bolesne karijerističke želje HSS-a i tada vladajućih ljudi LS-a, koji su željeli izigrati koalicijske partnere i bez izbora, uz pomoć HDZ-a, preuzeti vlast", kazao je Glavaš.

Najavio je kako osječko-baranjski HDZ do daljnjega isključuje bilo kakvu mogućnost međustranačke suradnje sa županijskom organizacijom HSS-a. "HSS, kao jednu od najvjernijih sluškinja Račanova SDP-a, HDZ smatra najodgovornijom za bezakonje u raspodjeli zemlje, planirani agromafijaški grabež imovine bivših PIK-ova te bujanje zelene agromafije i nekontrolirani uvoz hrane, a sve radi osbnog profita pojedinaca iz HSS-a ili agromafijaša oslonjenih na HSS", ustvrdio je Glavaš.

Glavaš je rekao da će HDZ nastaviti pravnim i demokratskim sredstvima borbu za rješavanje stanja u Županijskoj skupštini i održavanje izvanrednih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ocječko-baranjski HDZ ne priznaje Račanovu oktroiranu Županijsku skupštinu i oktroirano županijsko poglavarstvo", rekao je.

Ocijenio je kako, nakon podnošenja ostavki 26 oporbenih županijskih vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HSP-a "bivša vladajuća županijska koalicija (SDP, HSS, LS) beskrupuloznom silom pokušava zadržati vlast, protivno zakonu, Ustavu i Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi". "Riječ je o neformalnoj skupini pojedinaca koja je zadojena rigidnim boljševizmom i agromafijaškim sindromom", ustvrdio je Glavaš.

Bivši HDZ-ov županijski vijećnik Ivica Završki kazao je kako vladajuća koalicija na sutrašnjoj sjednici Županijske skupštine izmjenama poslovnika namjerava uvesti javno glasovanje o povjerenju županu i poglavarstvu, ustvrdivši kako "javno glasovanje nije demokratski institut i postoji samo u Sjevernoj Koreji i na Kubi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara