Glavaš: Tumačenje ministarstva o zamjeni vijećničkih mandata neprihvatljivo

PREDSJEDNIK osječkobaranjskog HDZ-a Branimir Glavaš ocijenio je "sramotnim i tendencioznim" tumačenje Ministarstva pravosuđa da može početi mandat zamjenika vijećnika HSS-a umjesto onoga koji je prošli tjedan prešao u HDZ, što koalicijskoj vlasti osigurava većinu u Županijskoj skupštini.

Kako je na zajedničkoj konferenciji HDZ-a, HSP-a i HSLS-a ustvrdio Glavaš, takvo tumačenje "dolazi iz crvenoga režimskog sekretarijata za pravosuđe".

Vijećnici HDZ-a, HSLS-a i HSP-a prošli su tjedan dali ostavke na svoje mandate, a prelaskom HSS-ova vijećnika u HDZ broj vijećnika koji je napustio Skupštinu popeo se na 26, što je natpolovična većina u Skupštini.

HDZ, HSLS i HSP najavili su danas da će svim pravnim sredstvima nastojati pobiti tumačenje Ministarstva te da se Županijska skupština raspusti i provedu novi izbori.

Kako je rečeno, podnijet će kaznene prijave Ustavnom i Upravnom sudu protiv zamjenika ministrice pravosuđa Miljenka Kovača, koji je potpisao prijeporno tumačenje, koje koalicijskoj vlasti osigurava kvorum u Skupštini. Također je najavljeno pokretanje postupka u saborskom Odboru za zakonodavstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U takvoj Skupštini "koja više nema legitimnost i koja se može nazvati neformalnim skupom građana" tri oporbene stranke neće sudjelovati, a "Željku Maleviću (predsjedniku županijskog SDP-a) poručujem da im je vrijeme isteklo te da odbacujemo tumačenje koje je neutemeljeno i politički naručeno za SDP i njegove političke trgovce", ocijenio je Glavaš.

Dodao je kako "u prijepornu tumačenju Ministarstva pravosuđa nema ni riječi o Poslovniku Skupštine po kojem je obveza da zamjenu vijećnika provede Mandatno-imunitetna komisija a potvrdi je Skupština", izjavio je Glavaš.

Vjerujemo da će "Ministarstvo donijeti novo tumačenje jer smo im mi u ponedjeljak poslali sve materijale iz kojih je vidljivo što može biti pravno utemeljeno".

Za sutra je sazvana redovita sjednica Županijske skupštine.

(Hina)vs vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara