Glavni odbor SDP-a u subotu odlučuje o raspuštanju splitske organizacije

Glavni odbor SDP-a u subotu odlučuje o raspuštanju splitske organizacije

Foto: FaH

GLAVNI odbor SDP-a u subotu će odlučiti o prijedlogu predsjedništva za raspuštanjem gradske organizacije, čime će konačno i (pravomoćno) Split, vjerojatno tek na trenutak, ostati bez članova partije.

Raspuštanje je zatraženo još na sastanku predsjedništva početkom svibnja, kada je sa čela splitskog SDP-a maknut gradonačelnik Ivo Baldasar. Raspuštena su sva stranačka tijela u Splitu, no za raspuštanje organizacije trebalo je pričekati odluku Glavnog odbora, koji se isprva očekivao tjedan iza predsjedništva pa je onda, nakon velikih turbulencija na nacionalnom planu, odgođen za početak srpnja.

Baldasar se sam isključio

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepravomoćno raspuštenom organizacijom od odluke predsjedništva upravlja povjerenik Darko Parić, u čijoj je ingerenciji i ponovno učlanjivanje članstva. Baldasar se sam diskvalificirao kada je potpisao sporazum sa Bandić Milanom, što po statutu SDP-a povlači automatsko isključivanje. No, da i nije bilo toga, sasvim je jasno, za njega se u SDP-u mjesta više ne bi našlo.

Uostalom, cijela procedura razmontiranja SDP-a u Splitu pokrenuta je nakon što je Baldasar najavio da će istaknuti kandidaturu za još jedan mandat na čelu grada. To je Zoranu Milanoviću i vrhu SDP-a bilo krajnje neprihvatljivo, jer bi značilo da u podršku Baldasaru moraju uliti milijun i nešto kuna. Priznao je to koji dan poslije predsjedništva i Branko Grčić, dok je Arsen Bauk kazao da je odluka predsjedništva bila isprovocirana svjetonazorskim razlikama i narušenim međuljudskim odnosima.

Povjerenik Parić ima rok od 60 dana da raspiše izbore za splitski SDP. Po svemu sudeći, izborna konvencija organizirat će se nakon parlamentarnih izbora početkom rujna.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara