glavni tajnik OESS-A nakon posjeta zadarskom zaleđu izrazio zadovoljstvo što je vladin prioritet obnova kuća i povratak vlasništva

Glavni tajnik Misije OESSa Jan Kubiš večeras je u Zadru nakon obilaska zadarskog zaleđa u kratkoj izjavi novinarima rekao da je ohrabren onim što je vidio, odnosno da ohrabruje činjenica da je među prioritetima hrvatske Vlade obnova kuća i povratak vlasništva. L

Vlada ima plan i moguće ga je promatrati točku po točku i zato je moj dojam pozitivan, istaknuo je Kubiš.

Glavni tajnik Misije OESS-a Jan Kubiš u pratnji ministara Miomira Žužula i Božidara Kalmete boravio je popodne u Zadarskoj županiji, posjetio sela Kašić, Kulu Atlagić, Benkovačko Selo i grad Benkovac, razgovarao o teškoćama u razminiranju i susreo se sa srpskim povratnicima.

Na upit novinara hoće li se OESS financijski uključiti u pomoć Hrvatskoj u obnovi stradalih područja, Kubiš je rekao da OESS nije novčarska ustanova, ali da može u suradnji s različitim agencijama, s UN-om, hrvatskom Vladom i brojnim novčarskim ustanovama pomoći i stalno upozoravati na teškoće u obnovi u Hrvatskoj.

U izjavi za novinare ministar vanjskih poslova Žužul je rekao kako je zadovoljan izjavom Jana Kubiša. Dodao je da Hrvatska ne može čekati ostale zemlje u regiji na rješavanje problema po načelu recipročnosti, inače bi dijelila istu sudbinu kao i one. "Mi smo spremni i odlučni učiniti sve što je naša obveza, ne samo prema građanima srpske nacionalnosti nego i prema građanima hrvatske nacionalnosti koji se nalaze ovdje. Bez obzira na nacionalnost omogućit ćemo svima da dobiju krov nad glavom i svoje vlasništvo", rekao je Žužul.

Za posjeta Kašiću glavnog tajnika OESS-a Kubiša dočekao je pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka Ljudevit Herceg koji ga je obavijestio da Vlada čini sve kako bi se ubrzao povratak Srba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom trenutku u Zadarskoj županiji obnavlja se 600 kuća u vlasništvu Srba, rekao je Herceg, no mnogi građani nemaju dokumentaciju, a to je zapreka za dobivanje rješenja o obnovi. Velika su teškoća i nerazminiran prostor, što onemogućuje obradbu polja, izjavio je Herceg.

Na Kubišev upit provodi li Vlada kampanje za povratak srpskog pučanstva Herceg je potvrdno odgovorio, dodavši da Vlada poziva Srbe da se vrate. Hoće li se vratiti, na to ne može utjecati, istaknuo je Herceg.

Osim Kašića Kubiš je u pratnji dvojice hrvatskih ministara posjetio je Kulu Atlagić i Benkovačko Selo, a u Benkovcu se susreo i sa srpskom povratničkom obitelji Jovana Kise.

Srpski povratnici u Benkovcu istaknuli su da imaju povjerenja u hrvatsku vlast i da vjeruju u brži povratak Srba.

(Hina) xima yvkn/ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara