Gle čuda, HDZ-ovci na sjednici podržali Plenkovićevu ideju o kupovini Ine

Gle čuda, HDZ-ovci na sjednici podržali Plenkovićevu ideju o kupovini Ine

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković izjavio je kako je Predsjedništvo i Nacionalno vijeće stranke na sjednici snažno podržalo plan Vlade da se Ina vrati u hrvatsko vlasništvo.

"Dobili smo vrlo čvrstu i snažnu potporu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a da se Ina vrati Hrvatskoj tj. puna potpora Vladi o ideji otkupa Mol-ovih dionica", istaknuo je Plenković nakon višesatne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj je bilo riječi o odluci Arbitražnog suda o Ini, aktualnoj situaciju u Hrvatskoj te o predstojećim lokalnim izborima u svibnju.

Najviša tijela HDZ-a smatraju  da rad na modelu otkupa dionica treba nastaviti, a najprimjerenijim načinom smatraju inicijalnu javnu ponudu po modelu 25 posto minus jedna dionica HEP-a.

Po njihovom dubokom uvjerenju, ovo je najbolji model

Upitan za komentar izjave čelnika Mosta Bože Petrova da prodaja dijela HEP-a nije jedina opcija kako bi se Ina vratila Hrvatskoj, odgovorio je kako je po njihovu dubokom uvjerenju to najbolji model od svih modela.

"Što se nas tiče, od svih mogućih modela, ovo je po našem dubokom uvjerenju najbolji i najučinkovitiji model. Model koji bi generirao i naše tržište kapitala. Smatramo da je HEP, kao naša kompanija, koja je izrazito profitabilna i jako dobro stoji, na taj način u poziciji da se dodatno osnaži, a siguran sam da bi sredstva temeljem inicijalne javne ponude omogućila generiranje dovoljno sredstava za otkup Molovog udjela u Ini", naglasio je Plenković.

Naveo je i da neće javno objaviti odluku Arbitražnog suda jer je taj čitav proces bio tajan i to je još uvijek.

Upitan o prijedlogu čelnika Mosta Petrova da se ustavno zaštite pojedine tvrtke od strateškog interesa kako se Hrvatskoj ne bi ponovno dogodio "slučaj Ina", premijer Plenković je podsjetio i da se u Ustavu RH govori o zaštiti hrvatskih prirodnih bogatstava. Smatra  da je ta politička inicijativa Mosta više simboličkog karaktera.

"Imam povjerenja u Hrvatski sabor, Vladu koju vodim i stranku koju vodim i siguran sam i da se zakonskim propisima na kvalitetan način može regulirati i osigurati razina upravljačkih prava Republike Hrvatske u ključnim strateškim energetskim kompanijama", naglasio je Plenković.

Nema nikakve potrebe za referendumom oko prodaje 25 posto dionica HEP-a

Predsjednik HDZ-a, upitan kako komentira inicijativu da građani na referendumu odluče o prodaji 25 posto HEP-a za kupnju dionica Ine od MOL-a, poručio je kako ne vidi nikakve potrebe za organiziranjem referenduma o toj temi jer su to odluke u domeni Vlade RH, Hrvatskog sabora i predstavničke demokracije.

Vezano uz plan uvođenja eura, očekuje da će se u mandatu njegove Vlade približiti ispunjavanju kriterija za njegovo uvođenje.

"U dogovoru s Hrvatskom narodno bankom (HNB), od koje očekujemo temeljite analize, nastojat ćemo da se približimo ispunjavanju kriterija za usvajanje eura", istaknuo je premijer Plenković. Dodao je i da to ovisi i o partnerima na razini eurozone i EU.

HDZ očekuje još bolje rezultate nego sadašnje

Istaknuvši kako na predstojećim lokalnim izborima u svibnju HDZ očekuje još bolje rezultate nego su to sadašnji, Plenković je najavio da će sve županijske organizacije HDZ-a u iduća četiri tjedna napraviti konzultacije na razini županijskih odbora te vodstvu stranke predložiti sugestije za kandidate, kako bi sredinom veljače bile kompletirane liste kandidata za sve župane i sve ključne gradove.

Upitan o zahtjevu SDP-a da Vlada povuče Prijedlog akcijskog plana za rasterećenje gospodarstva, koji, tvrde u SDP-u, ukida zaštitu na radu i Hrvatsku 'vraća u 18. stoljeće', premijer je rekao da taj Akcijski plan ima 104 mjere u kojem niti jedna od odredbi ne ide za pogoršanjem položaja radnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara