Globalni oporavak: Povjerenje američkih potrošača najbolje od siječnja 2008.

Tekst: J.D.
Foto: oukosher.org


POVJERENJE američkih potrošača poraslo je u rujnu na najvišu razinu od siječnja 2008. godine, što pokazuje sve jače znakove ekonomskog oporavka, rezultat je anketa koju su proveli Reuters i Sveučilište u Michiganu.

Podaci daju maha znakovima da se svjetsko gospodarstvo polako izvlači iz recesije bržim tempom nego što su mnogi analitičari predviđali prije samo nekoliko mjeseci, iako je nejasno koliko dugo će oporavak trajati.

Svi indeksi skočili

Anketa potrošača Reutersa i Sveučilišta u Michiganu pokazuje kako je indeks povjerenja porastao od 65,7 na 73,5 između kolovoza i rujna, što je više od prosječnog očekivanog rezultata od 70,3, kojeg su predvidjeli analitičari.

Indeks očekivanja potrošača porastao je od 65,0 u kolovozu na 73,5 u rujnu, na najvišu razinu u zadnje dvije godine. Indeks trenutnih očekivanja porastao je sa 66,6 u kolovozu na 73,4 u rujnu, a predviđanje za sljedećih 12 mjeseci poraslo je sa 69 u kolovozu na 88 u rujnu.

Američke dionice prvo su skočile nakon objave vijesti, a onda su ponovno pale, dok su cijene američkih obveznica malo niže nego jučer, zbog pada vrijednosti dolara prema jenu i euru.

Sve bolja situacija

"Rast povjerenja potrošača u kasnom rujnu pratio je dosadašnji rast nakon što su potrošači imali prilike čuti sve bolje ekonomske vijesti. Potrošači su rekli kako se gospodarstvo već počelo oporavljati, a očekuju još veće poboljšanje u nadolazećoj godini", izjavili su autori ankete.

"Čini se kako ljudi imaju bolji osjećaj oko trenutnog i budućeg stanja gospodarstva. Ako bi se raspoloženje u poslovnom sektoru moglo samo malo popraviti, otišlo bi se iz žute u zelenu zonu. Ukoliko se poslovno raspoloženje popravi, tržište poslova bi se moglo oporaviti, što bi utjecalo na daljnji rast povjerenja potrošača", rekao je analitičar Gary Thayer za Reuters.

"Podaci pružaju značajne dokaze o tome da se gospodarska situacija već počela oporavljati. Ipak, brzina kojom se odnosi u potrošnji popravljaju mogla bi još neko vrijeme biti manje, zbog loše situacije na tržištu rada i slabijih primanja, kao i zbog želje potrošača za većom štednjom", naveli su Reuters i Sveučilište u Michiganu u izjavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara