Globalno zahlađenje: Europa u kaosu zbog snijega, a u Poljskoj pronađena i četvrta žrtva

Globalno zahlađenje: Europa u kaosu zbog snijega, a u Poljskoj pronađena i četvrta žrtva

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

SNAŽNA hladna fronta koja je centralnoj Europi donijela velike probleme sa snijegom prouzročila je i četvrtu smrt u Poljskoj.

Stotine tisuće stanovnika centralne Europe ostalo je bez struje i grijanja. Tri osobe, među kojima je i pastir, nasmrt su se smrznuli u planinama na jugu Poljske dok je još jedan muškarac poginuo kada je njegov automobil, zbog teških uvjeta na cesti, izletio sa ceste na sjeveru države, pišu svjetski mediji.

> Hladno nevrijeme odnijelo prve žrtve: Smrznula se tri muškarca u Poljskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Zaboravimo globalno zatopljenje, stiglo je globalno zahlađenje: U Austriji rekordan snijeg

Na sjeveroistoku Češke, ceste i željezničke pruge su blokirane zbog srušenih stabala. U toj  je zemlji posljednjih dana puhao jak vjetar, a visina snijega je u planinama oko 50 centimetara. Meteorolozi izjavljuju kako snijeg nije neuobičajen u ovo doba godine, no ove količine bijelog pokrivača su ipak neobične.

U austrijskim Alpama je u protekla dva dana napadalo i do 90 centimetara snijega. Time su zadovoljni vlasnici skijališta koji su mogli rekordno rano otvoriti sezonu zimskih radosti. Mnogo problema u centralnoj Europi ima sa napajanjem električnom energijom. Češka elektroenergetska kompanija CEZ power group objavila je krizno stanje u osam okruga zbog toga što su žice za provođenje električne energije u prekidu te su poslali stotine radnika kako bi ih popravili.

Kvar u toplani ostavio je više od 40 tisuća stanovnika Jabloneca i Nisoua bez grijanja, a gradonačelnici razmišljaju o zatvaranju škola. Snijeg je pao i na planinama u istočnoj Njemačkoj gdje su se temperature spustile na minus osam stupnjeva Celzijusa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara