Godinu dana prije isteka petogodišnje kazne zatvora: Hrvoje Žužić od sutra na slobodi

Foto: Index (Arhiva)

GODINU dana prije isteka petogodišnje zatvorske kazne, sutra će se na slobodi naći Hrvoje Žužić kojem je kaznionica u Lipovici, gdje izdržava kaznu, odobrila uvjetno puštanje na slobodu. Podsjetimo, Hrvoje Žužić je 1. kolovoza 2007. s 2,15 promila alkohola vozeći svoj BMW brzinom od 111 kilometara na sat izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginula 19-godišnja Ružica Pavić. U nesreći je teško ozlijeđen i Ružičin dečko, 22-godišnji Hrvoje Matijašić. Žužić je tada imao 23. godine.

"Kazna je bila visoka"

"Mislim da je to u krajnjoj liniji i pošteno. Kazna je bila iznimno visoka, a s obzirom da su se u međuvremenu ispunili i neki zakonski uvjeti, odobren mu je uvjetni otpust", potvrdio je za Index Žužićev odvjetnik Ante Madunić koji ga je zastupao u sudskom procesu kada je osuđen na pet godina bezuvjetnog zatvora.

Žužić je kažnjen i s tri godine zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije i plaćanjem sudskih troškova. Suđenje je obilježilo i očitovanje njegova oca Željka koji je komentirao je kako su novinari od samog početka pisali da se "ovdje ne sudi Hrvoju Žužiću, nego sinu tajkuna Željka Žužića".

Vrhovni sud dva puta odbijao smanjiti kaznu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud do sada mu je dva puta odbijao smanjenje kazne. Žužić je navodio da mu se zdravstveno stanje pogoršalo (zbog operacije ramena i sumnje u rak kostiju odgađao je odlazak u zatvor te prekidao izdržavanje kazne), u zatvoru se ponaša primjereno te je bio pri završetku studija Ekonomskom fakultetu.

Vrhovni sud pak obrazložio je da je Žužiću već uzeto u obzir da studira te pogoršano psihičko stanje koje je "u značajnoj mjeri prouzročeno boravkom u zatvorskim uvjetima, što je u mnogim slučajevima u različitim modalitetima psihičkih stanja redovna pojava kod zatvorenika".

Uvjetno oslobođen

No, s obzirom da je Žužić odležao dvije trećine zatvorske kazne kao i da je bio uzorak zatvorenik, stekli su se uvjeti za puštanje na slobodu.

"Nažalost žrtve nitko neće vratiti, no Žužić je mlad čovjek i dogodilo mu se što se dogodilo. Ovo je pravična odluka jer kazna je bila iznimno visoka", rekao je Madunić na kraju za Index. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara