Godišnji odmor zatvorenog otmičara Hrvoja Petrača pokazuje da prave kazne ne postoje

NEMA službene potvrde da je osuđeni otmičar maloljetnika Hrvoje Petrač na jednomjesečnom "odmoru". Naime, poslovni dnevnik Business.hr danas je objavio kako ima pouzdane informacije da je Petrač na odmoru, no njegov odvjetnik je to u razgovoru za druge medije opovrgnuo kazavši kako je njegov klijent bio tek na produženom slobodnom vikendu, a da se odluka o puštanju na jednomjesečni odmor još čeka.

Pokušali smo doznati, ako Petrač zaista i je pušten, je li takva zatvorska praksa u skladu s hrvatskom pravnom regulativom, kao i kosi li se s etičkim principima o zatvorskoj kazni za ovakve prijestupe. Razgovarali smo s Ivom Bancem, predsjednikom HHO-a, i saborskom zastupnicom SDP-a Ingrid Antičević, bivšom ministricom pravosuđa upoznatom sa zatvorskom problematikom. Oba naša sugovornika vjeruju da "zatvorski odmori" u Hrvatskoj imaju pravno uporište.

"Mi u HHO-u pokušavamo shvatiti koja to zakonska regulativa omogućuje zatvorenicima ferije, a to smo pokušali i utvrditi jednim od naših projekata, kojeg smo razvijali u našoj organizaciji. Taj projekt smo suspendirali jer nismo bili zadovoljni njegovim rezultatima, ali planiramo uskoro pokrenuti novi", kazao je Banac napomenuvši kako nije siguran da Petračev izlet nije zakonski utemeljen.

"Trebalo bi se konzultirati s pravnim stručnjacima"

"Možda je Petračev izlazak u redu, ali trebalo bi se konzultirati s pravnim stručnjacima", rekao je Banac navodeći kako u ovoj priči nije problem to što je Petrač izašao vjerojatno zahvaljujući pravnim propisima, nego simbolička važnost odnosno poruka koja se ovim puštanjem na privremenu slobodu odašilje hrvatskoj javnosti.

"Prave sankcije zaista ne postoje"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Petračeve ferije imaju simboličku važnost, pogotovo kad se prisjetimo da je u medijima prikazan kao jedna od ključnih osoba domaćeg organiziranog kriminala. Time se upravo kriminalnom miljeu, pa i građanima šalje poruka da prave sankcije zaista ne postoje", pojasnio je Banac.

Nastavio je kako je takvo što izuzetno štetno s obzirom na kriminal koji je" penetrirao u sve pore našeg društva". Banac je na koncu zaključio da bi trebalo razmisliti o uvođenju strožih kazni.

"Zakonom o izvršenju zatvorske kazne određeni su dopusti"

SDP-ovka Antičević-Marinović nije baš željela komentirati ovaj slučaj, nego se cijelo vrijeme pozivala na postojeće pravne popise. "Zakonom o izvršenju zatvorske kazne određeni su dopusti i to ovisno o duljini presuđene kazne, a konačnu odluku o tome donosi nadležni sudac. Pri tome nije važno što su zatvorenici konkretno počinili, nego koliko je duga kazna koju služe", objasnila je Antičević Marinović. Tek je naposljetku rekla da bi se na promjeni postojećeg zakona trebalo nešto učiniti.

Ig.M.
Foto: AFP
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara