SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

Godišnjica je Gabrijelove smrti. Otkrili smo koga se još tereti za njegovu smrt

Godišnjica je Gabrijelove smrti. Otkrili smo koga se još tereti za njegovu smrt
Foto: Privatan album

NA današnji dan prije godinu dana roditelji 9-godišnjeg dječaka Gabrijela Bebića primili su najgoru moguću vijest. To jutro ih je nazvao liječnik iz KBC-a Split i rekao im da je njihov sin preminuo. Dječak je bolovao od bakterijske upale grla, a kasnije se razvila i upala pluća. Iako je bio izrazito loše, liječnici su ga s Hitne dvaput poslali natrag kući.

>> Ekskluzivno: Doznali smo rezultate vještačenja smrti Gabrijela, ovo su krivci

Index je prošlog tjedna otkrio rezultate vještačenja Medicinskog fakulteta u Zagrebu o okolnostima koje su dovele do njegove smrti. Osobe koje se u vještačenju navode da su učinile propuste koji su doveli do smrti malog Gabrijela su: njegova pedijatrica iz DZ-a Metković dr. Rasema Bubica, medicinska sestra u DZ-u Metković Nikolina Talajić koja je radila u ordinaciji dr. Vlade Krmeka te dvije liječnice s Hitne u Metkoviću, šefica Hitne Marijana Matić i dr. Danijela Dragobratović.

Terete još jednu doktoricu s Hitne

Danas smo doznali da se tereti i dr. Josipa Vekić, također s Hitne.

Gabrijel je, prema nadzoru Hrvatske liječničke komore iz prosinca prošle godine, dva dana prije smrti s ocem došao na Hitnu u Metković, točnije 9. prosinca u 10:43 sati. Primila ga je dr. Josipa Vekić. U nalazu Komore navodi se da je liječnica izjavila da je kod dječaka bio 3. terapijski dan te s obzirom na učinjeni pregled i dobro opće stanje dječaka nije smatrala potrebnim mijenjati terapiju.

"Pregledan je, imao je pulmo uredan disajni šum, dijete se otpušta kući uz preporuku nastavka rehidracije i korištenja antipiretika te da se javi na hitnu u slučaju pogoršanja", navodi se.

U svom zaključku Komisija HLK-a navodi da je liječnica potvrdila dijagnozu akutne upale grla i, kako je vidljivo iz medicinske dokumentacije, nije vidjela eksudat na krajnicima koji bi upućivao na streptokoknu upalu grla.

"Zasićenost periferne arterijske krvi i test kapilarnog punjenja nisu učinjeni. Pregledala ga je profesionalno i prema pravilima struke te je ispravno zaključila da pacijent treba nastaviti terapiju azitromicinom", navodi se između ostalog u nadzoru Komisije.

Izvor za Index: Sad DORH treba donijeti rješenje o provođenju istrage

Potom je tog istog dana, u noći, dječak ponovno došao na Hitnu s ocem u 2 u noći. Primila ga je dr. Danijela Dragobratović zbog bolova u desnoj strani grudnog koša. U nalazu stoji kako dr. Dragobratović nije našla indikacije za bolničku hospitalizaciju te je savjetovala snižavanje temperature te ujutro posjet pedijatrici i laboratorijske pretrage krvi. I ona ga je, kao i dr. Vekić, s Hitne vratila kući.

Od dobro upućenog izvora danas smo doznali kako sada DORH, nakon što je vještačenje o okolnostima Gabrijelove smrti dovršeno, treba donijeti rješenje o provođenju istrage protiv određenih osoba za koje se ustanovilo da su učinile propuste u Gabrijelovom liječenju.

"Unutar toga treba izvršiti saslušanje svjedoka, Gabrijelovih roditelja. DORH može i prije donošenja rješenja o istrazi obaviti obavijesne razgovore. Po pravilu bi trebali donijeti rješenje o otvaranju istrage i onda u istrazi pod nazorom suca istrage prikupljati podatke, a nakon osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ide podizanje optužnice koju treba potvrditi sudsko vijeće. Nakon toga kreću žalbe i kad sve završi, može krenuti suđenje", rekao nam je izvor.

Navodi kako je rješenje o otvaranju istrage već značajan korak jer tad kreće teći kazneni postupak. No kazao je i kako otvorenje istrage ne znači da će se podići optužnica.

Gabrijelova majka: Doktor me nazvao na današnji dan prije godinu dana u 8 ujutro i srušio mi svijet

"Gabrijel se jako veselio danima prije Božića jer bi išao s ocem po bor u šumu pa bi pokupio mahovinu s drveća. Bilo je to veselo razdoblje koje se sad svelo na to da me djeca ujutro pitaju kad danas idemo Gabrijelu na grob. Mali su, kažu mi 'možda ga još vidimo.' Prije točno godinu dana, na današnji dan u 8 ujutro, moj mali anđeo je izgubio život. Svega se sjećam kao da je jučer bilo. Cijelu tu noć smo zvali KBC Split i doktor mi je ponavljao da nema promjena i onda me nazvao u 8 ujutro i srušio mi svijet. Rekao mi je najgoru moguću vijest, da je moje malo crno oko preminulo, više se nije mogao boriti", u suzama nam je rekla njegova majka Ivana Bebić koja se već godinu dana bori da krivci za smrt njenog sina odgovaraju.

Podsjetimo, Index je još u siječnju objavio tajne nalaze Hrvatske liječničke komore (HLK) koja je provela inspekcijski nadzor o tijeku liječenja devetogodišnjeg dječaka Gabrijela koji je preminuo od posljedica sepse nakon što je dva puta vraćen s Hitne. U nalazu je detaljno opisano kako je išao tijek liječenja malog Gabrijela, a Komora je najviše teretila dr. Kseniju Kaleb koja je jedina odmah pomogla dječaku, a istovremeno nisu teretili osobe koje se sad terete u nalazu vještačenja Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Treba naglasiti i kako je vještačenje sad pokazalo da jedino dr. Ksenija Kaleb nije učinila nikakav propust u njegovom zbrinjavanju u Metkoviću.

Podsjetimo na tijek događaja.

Liječnička komora ranije nije utvrdila propuste kod liječnika, a Medicinski fakultet ih je sad pronašao

Komora je 17. prosinca 2018. obavila nadzor u Metkoviću, nisu utvrdili propust kod medicinske sestre u Domu zdravlja Metković Nikoline Talajić koja nije primila dječaka iako je već bio u izrazito lošem stanju, nego je dječakovom ocu rekla da čeka ili da ode na Hitnu pa ako ga ne prime, da se vrati. Tako je izgubljeno dragocjeno vrijeme jer su bolesnog dječaka šetali s jednog kraja na drugi.

Propust nisu utvrdili ni kod liječnice Danijele Dragobratović koja je tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak u Hitnoj primila dječaka kojeg je otac doveo jer se Gabrijel žalio na bol u desnom plućnom krilu. Dječak je tad već imao upalu pluća, no liječnica to nije ustanovila. Ni njoj nisu utvrdili propust, već su samo dali primjedbu.

Komora ne vidi ni propust liječnice koja je dječaku propisala beskorisni antibiotik

Propust nije utvrđen ni kod Gabrijelove pedijatrice dr. Raseme Bubice koja mu je propisala antibiotike bez da je prije napravio laboratorijske pretrage pa se tako ispostavilo da je dječak primao antibiotik koji nije djelovao te čak nije ni smio primati antibiotik jer je bio zaražen virusom gripe H1N1 kod kojeg se, kako se navodi u nalazu Komore, ne preporučuje antibiotska terapija.

Kao što je Index već objavio, HLK je najviše teretio pedijatricu Kseniju Kaleb iz Doma zdravlja u Metkoviću koja je jedina prepoznala znakove sepse i postavila dijagnozu te odredila da dječak hitno treba u KBC Split.

OVDJE možete pročitati cijelu kronologiju kobnog događaja u Metkoviću u kojem je mali Gabrijel izgubio život.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara