Gola: Uspjela vježba na hrvatsko-madžarskoj granici

Na tzv. ničijoj zemlji između pograničnih mjesta Gola-Berzence, na cestovnom graničnom prijelazu prema Madžarskoj, danas je izvedena združena vježba policije, vatrogasaca i civilne zaštite Madžarske i Hrvatske, odnosno susjednih županija Koprivničko-križevačke i Somogynske.

Vježba je održana na temelju ugovora dviju država o civilnim intervencijama i spašavanju u slučaju nezgoda, a izvedena je tako da je simuliran sudar osobnog automobila i cisterne koja je prevozila opasnu tvar brom, pri čemu je bilo ozlijeđenih, oštećenja vozila i istjecanja broma.

Vrlo brzo nakon sudara putem operative MUP-a proradio je sustav obavješćivanja vatrogasaca, policije i civilne zaštite, što je ujedno bila i provjera funkcioniranja lokalne samouprave, jer je zbog kemijske opasnosti oponašana evakuacija.

S obzirom na provjeru madžarskog sustava intervencije i hrvatskog sustava spašavanja u vježbi su sudjelovale javne vatrogasne postrojbe gradova obiju država: Koprivnice, Đurđevca i Nagyat?da, DVD u Goli, civilna zaštita Koprivničko-križevačke županije te Policijska uprava koja je osiguravala mjesto događaja.

Hrvatska je s 30-ak vatrogasaca, 20-ak članova raznih zapovjedništava i stožera i 36 pripadnika civilne zaštite pokazala svoju opremljenost ljudstva, a Madžarska s 20-ak osoba kompjutorizaciju i dekontaminaciju s posebnim vozilom-laboratorijem.

Brojni promatrači vježbu su ocijenili uspješnom, a konačnu ocjenu dat će stručne raščlambe.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara