goldonijevi "Grubijani" u zagrebačkoj "komediji"

Istarsko narodno kazalište u Puli i Gradsko kazalište "Komedija" u Zagrebu izvest će u režiji Joška Juvančića u "Komediji" 16. ožujka zagrebačku premijeru poznate Goldonijeve komedije "Grubijani" (1760.). L

Prije zagrebačke premijere, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u "Komediji", taj komad je vrlo uspješno praizveden u Istarskom narodnom kazalištu u Puli 1. ožujka.

Prevoditelj i dramaturg predstave Boris B. Hrovat istaknuo je da je riječ o izvrsnu Goldonijevu djelu, u kojemu je veliki majstor neviđenim stvaralačkim zamahom na ruševinama starog obnovio talijanski teatar koji je potkraj 18. stoljeća bio duboko utonuo u manirizam komedija dell'arte.

Glavni likovi "Grubijana" potpuno su uronjeni u stvarnost svojega doba i tumači su ideologija i sukoba, ali su aktualni i nakon više od 200 godina, drži Hrovat i dodaje da je to djelo vrhunac Goldonijeva poimanja komičnog teatra.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragutin Lučić je Goldonijevu komediju nakon Hrovatova prijevoda na hrvatski jezik prilagodio čakavskom narječju kojim se govorilo oko većih istarskih središta dvadesetih godina prošlog stoljeća.

O predstavi je govorio i redatelj Joško Juvančić koji je uspješno režirao Goldonijeve "Ribarske svađe" u "Komediji".

U predstavi nastupaju glumci Istarskoga narodnog kazališta i Gradskog kazališta "Komedije" Dražen Čuček, Vanja Lumezi, Ljubo Zečević, Dubravka Ostojić, Helena Mimić i drugi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara