Goldstein: Rat bi završio mnogo povoljnije da je 90-ih na vlasti bila Savkina garnitura

Screenshot: HTV

GOST današnje emisije Nedjeljom u dva bio je povjesničar Ivo Goldstein.

Goldstein je na početku emisije govorio o svojoj novoj knjizi Dvadeset godina samostalne Hrvatske u kojoj se bavi recentnom hrvatskom poviješću, ali i o vremenu od Drugog svjetskog rata do danas

"Tito je bio velika ličnost i da je taj jugoslavenski socijalizam znao sam sebe redizajnirati u hodu, bilo bi mnogo bolje. Socijalizam ne bi preživio, Jugoslavija ne bi preživjela, ali bi situacija završila na mnogo mirniji način", rekao je.

1989. godine je 66 posto Hrvata i 72 posto Srba međunacionalne odnose u Jugoslaviji ocijenilo vrlo dobrima

Goldstein je govorio i o utjecaju etničke mržnje na raspad Jugoslavije. Zanimljivo, prema istraživanjima su najbolji odnosi bili u Bosni i Hercegovini, a prema anketi iz 1989. godine 66 posto Hrvata i 72 posto Srba je međunacionalne odnose smatralo vrlo dobrima.

"Velikosrpska politika koja je krenula s memorandumom i Slobodanom Miloševićem je na neki način zaokružila taj srpski politički prostor. Počelo im se govoriti da je sad došao trenutak da počne jedno doba centralizacije i unitarizacije. Neosporni faktor u tom srpskom pokretu bila je JNA. Jedan podatak je vrlo indikativan, ja znam da je bilo 20-30 profesora Srba na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i znam da nisu sudjelovali u pokretu. Bila je to, ne možemo reći mala seoska zabava, jer je dovela do tragičnih posljedica, ali tako je krenulo. Onda je proizvela reakciju Hrvatske, obrambenu i agresivnu i napravio se začarani krug", objasnio je.

Voditelj Aleksandar Stanković ga je pitao nije li se rat mogao izbjeći da 90-ih na vlasti nije bio HDZ, a Goldstein je izjavio da to najvjerojatnije ne bi bilo moguće. "Bojim se da se rat nije mogao izbjeći, ali bi manje Srba otišlo na drugu stranu i stanje bi bilo bolje da je na prvim izborima pobijedila garnitura Savke Dabčević Kučar. Pretpostavljam da se nakon Oluje ne bi dogodio taj masovni zločin, koji se u velikoj mjeri mogao izbjeći da se vodila drugačija politika. Sada imamo optuženike u Haagu i čitav događaj je vrlo neugodan za Hrvatsku", rekao je.

"Tuđman je bježeći od svoje prošlosti napadao neistomišljenike"

"Tuđman je jedna slojevita ličnost. On je bio komunist i partizan, živio je 15 godina u Beogradu i bio povezan s obavještajnim službama. Kada je postao prvi hrvatski predsjednik jednostavno je htio zaboraviti neke detalje iz svoje prošlosti. Stvarao je jednu apsolutno negativnu atmosferu koja je okarakterizirala čitav sustav. Primjerice, urednike Feral Tribunea je proglasio djecom iz mješovitih brakova, djecom jugooficira i slično, što nije bila istina, ali je bila istina u njegovom slučaju" objasnio je.

"Stvorio je klijentelizam kao jednu karakteristiku hrvatske politike, a to znači da politička elita mora biti nagrađena za lojalnost, ne samo visokom plaćom, nego i stanovima, sudjelovanjem u privatizaciji i slično, a sada vidimo posljedice toga i Hrvatska će se još tko zna koliko vremena s time boriti. Hrvatska danas doživljava ekonomsku krizu, ali još veća kriza je politička", dodao je.

"Račan je oklijevao, Sanader je bio odlučan pa nas na kraju prevario"


Komentirao je i koalicijsku vladu rekavši da je Račanova vlast prečesto oklijevala te da on sam kao čovjek nije bio dovoljno odlučan, poput primjerice Stjepana Mesića "koji je u određenom trenutku umirovio generale i prozvao ih pučistima". "Račan se bojao desnice i, bez obzira na to što je bio vrlo pošten i otvoren, nije znao okrenuti situaciju u hrvatsku korist, dok se njegov nasljednik Ivo Sanader nametnuo kao mnogo odlučnija ličnost", rekao je Goldstein te dodao da je Sanader postupcima u posljednjih godinu i pol razočarao i prevario i njega, kao i većinu građana Hrvatske.

"Kosor se ne zna nositi s teretom stranke"


"Kada je Jadranka Kosor došla na premijersku dužnost većina ljudi je očekivala da će na vlasti biti vrlo kratko te da će ubrzo nakon Sanaderova odlaska uslijediti prijevremeni izbori, ali izdržala je godinu i pol dana. Međutim, ona ima teret od 20 godina u stranci i mislim da se s time ne zna nositi", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara