GONG prozvao HDZ zbog "operacije dijaspora"

SASTANAK u diplomatsko-konzularnom uredu u Muenchenu na kojemu je uz diplomate iz MVPEI-ja bila i predstavnica HDZ-a, i gdje se o glasovanju u dijasporu govorilo kao o "poslu od velike političke važnosti", GONG je ocijenio neetičnim.

Podsjetimo, mediji su krajem rujna otkrili bilješku sa tog sastanka koji je državni tajnik MVP-a Željko Kuprešak održao 15. rujna u Münchenu s veleposlanicima i konzulima iz Njemačke, Austrije i Švicarske. Iz tog se dokumenta vidi da je Kuprešak od njih zatražio da se više angažiraju te animiraju što više iseljenika da u studenome izađu na birališta. Kuprešak je diplomatima naglasio da je animacija birača u iseljeništvu “posao od velike političke važnosti”. Iako nije bilo riječi o tome za koga treba glasati dijaspora, u tom se trenutku već računalo da će SDP odustati od liste za dijasporu. GONG spornim vidi prisustvovanje stranačke osobe HDZ-a, dok iz drugih stranaka nije nitko niti pozvan u Muenchen.

"Taj sastanak je služio educiranju službenika DKP-a, a ne političkim strankama. Druge stranke nisu bile ni obaviještene, a kamoli pozvane", kaže Vanja Škorić iz GONG-a i dodaje "to nije nezakonito, ali nije ni etično". Upitali smo ih jesu li to prijavili Državnom izbornom povjerenstvu, a Škorić odgovara da nije bilo potrebe, jer je o tome sve izašlo u medijima. Podsjetimo, MVPEI je demantirao da je bilo ikakve agitacije u dijaspori, a o tome se prestalo govoriti nakon što je događaj osudio predsjednik SDP-a, Zoran Milanović.

Najbolji DKP je u - Haagu

GONG je današnju konferenciju sazvao prvenstveno kako bi prezentirao istraživanje o implementaciji novog zakona o popisu birača, i kako bi upozorili građane na koji način mogu glasati ako se na dan izbora zateknu izvan izborne jedinice ili u inozemstvu. Detaljne informacije mogu se naći na njihovim stranicama, a do 10. studenog će se na televiziji vrtjeti njihov spot u kojemu promoviraju način ostvarivanja biračkog prava.

Pa tako, u slučaju da vam je prebivalište u Splitu, kažu GONG-ovci, a na dan izbora ste u Zagrebu, nužno je kontaktirati ured državne uprave u Splitu, osobnim dolaskom ili putem pošte, i registrirati se u Zagrebu. Uskoro će se za takve slučajeve u gradovima otvoriti birališta, primjerice na Velesajmu u zagrebu, gdje će birači izvan svog mjesta prebivanja moći glasovati. No, registraciju je, ponavljaju GONG-ovci nužno obaviti prije 10. studenog.

GONG-ovci kažu da je najgore Diplomatsko-konzularno predstavništvo za glasovanje u inozemstvu ono u Beogradu, gdje se samo jedna od pet osoba uspjela registrirati telefonom na biračko mjesto, jer rade grešku kao i u DKP-u u Washingtonu - daju nepotpunu i netočnu informaciju da se registrirati može jedino osobnim dolaskom u DKP, a zapravo je to moguće napraviti i putem telefona, faksa ili elektroničkom poštom. U Novom Travniku u BiH se na telefone u predstavništvu nitko danima nije javljao na telefon.

"Istraživanje je pokazalo da je najbolje predstavništvo u Haagu, pošto su već u svibnju na svojim stranicama objavili točne informacije", kaže Škorić. Osim DKP-a, GONG je istražio i 21 tijelo državne uprave na lokalnoj razini. Pokazalo se da je 11 njih davalo potpune informacije, dok primjerice, u Kninu nisu upozorili na to da je rok za registraciju 10. studeni, dok su krivi rok za registraciju biračima govorili u Daruvaru i Belom Manastiru, naveo je dragan Zelić iz te udruge.

Popis birača prvi puta dan na uvid svim strankama

U GONG-u naglašavaju kako su ovo prvi izbori na kojima su popisi birača transparentni - odnosno javni, (objavljeni su na www.uprava.hr) i za razliku od dosadašnjih izbora kada su jedino vladajući imali pravo na uvid u popis birača, što je otvaralo prostor za manipulacije i zlouporabe, sada na to pravo imaju sve stranke.

Međutim, pozvali su Agenciju za zaštitu osobnih podataka da upozore na svrhu objave tih informacija, (datum rođenja, nacionalnost koja može biti problem pogotovo kod nacionalnih manjina) i na posljedice zlouporabe osobnih podataka. Državnom izbornom povjerenstvu GONG već godinama predlaže da po uzoru na vojne i zatvorske ustanove otvore birališta i u bolnicama, te staračkim domovima, no od toga neće biti ništa na ovim izborima, kaže Suzana Jašić.

A.B.
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara