GONG-u stižu dojave o kršenju izborne šutnje; najviše pritužbi na Index

GONG na parlamentarnim izborima ima 1500 promatrača. Do 10 sati 65 mobilnih ekipa posjetilo 212 biračkih mjesta u Hrvatskoj, a 17 mobilnih ekipa 54 biračkih mjesta u BiH.

GONG je izvijestio kako su njihovi promatrači uglavnom dobro surađivali s biračkim odborima, izbornim povjerenstvom i DIP.-om, osim na nekim biračkim mjestima na kojima im nije dozvoljen ulaz ili nadgledanje izbornog procesa.

Ulaz im nije dozvoljen u mjestu Slakovec kod Nedelišća, te u Travnom u Zagrebu, a nakon intevnecije GIP-a promatrači su nastavili normalno sa svojim poslom.

Na biračkom mjestu u centru Zagreba predsjednica biračkog odbora, suprotno pravilima, nije željela potpisati primjedbu promatrača GONG-a, niti komunicirati s njim.

U Šibeniku je jednom biraču izdan glasački listić iako nije bio u popisu birača, u Donjem Ladanju zabilježeno je glasanje bez identifikacijskih dokumenata, u Osijeku je pomutnja jer se u isto vrijeme održavaju i lokalni izbori, pa birači ne znaju gdje glasati, u Varaždinu se ne dopušta glasanje biračima s nevažećim dokumentima što je suprotno preporuci DIP-a.

U inozemstvu također su zabilježene manje nepravilnosti i to: u australskom Hobartu GONG-ov promatrač potjeran je s biračkog mjesta zbog izvještavanja o neparvilnostima s tog biračkog mjesta, u Mostaru je nestao prazan zapisnik o radu biračkog odbora, u Orašju je biračko mjesto otvoreno s pola sata zakašnjenja, u Širokom Brijegu birački odbor je prvi dan glasanja popisivao sve birače u isti popis za glasanje, također na nekim biračkim mjestima u Širokom Brijegu i Mostaru ne poštuje se tajnost glasanja.

U Bosni i Hercegovini bilježi se povećan broj birača koji izlaze na izbor e u odnosu na jučer. Povećan je broj birača kojima birački odbori ne izdaju listiće zbog toga što imaju prebivalište u RH, a nisu se prethodno registrirali za glasovanje u inozemstvu, a povećan je i broj birača koji čeka na izdavanje plave potvrde.

GONG je zabilježio veći broj upita građana o tome gdje im je biračko mjesto, a i danas stižu dojave o kršenjima izborne šutnje, o čemu ćemo i danas obavijestiti javnost.

Gong: Najviše pritužbi na Index

GONG je izvijestio i o kršenju izborne šutnje u medijima, pa je naveo kako "iz Hrvatske najviše pritužbi ima na Index.hr (na filmić koji implicitno poziva na glasovanje za "treću" opciju, te vijest o HNS-u)", te na HTV koji je emitirao koncert M. Škore koji je kandidat HDZ-a.

Foto: G.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara