Goran Granić: Nema prepreka povratku hrvatskih građana srpske nacionalnosti

POTPREDSJEDNIK Vlade Goran Granić komentirao je za večerašnji "Meridijan" HTV-a pitanje povrata imovine i nadoknade izgubljenih stanarskih prava, koje je za međunarodnu zajednicu ključan uvjet za povratak izbjeglih Srba.

Granić je rekao da se u idućih mjesec dana očekuje donošenje propisa koji bi mogli regulirati to pitanje.

Ističe kako nije riječ o vraćanju stanarskih prava, o mogućnosti povrata jednog instituta koji je davno nestao iz našeg pravnog sustava, već o problemu izbjeglica, hrvatskih građana srpske nacionalnosti. Dodao je kako se oni dijele u tri pravne kategorije -jedni su imali kuće koje su razrušene i te se kuće kroz program obnove obnavljaju, drugi su imali kuće koje su sada zauzete, najvećim dijelom Hrvatima iz BiH koji su odatle protjerani, a treći su građani Republike Hrvatske srpske nacionalnosti koji su živjeli u Hrvatskoj, žele se vratiti, prije su imali stanarsko pravo, no nemaju se gdje vratiti.

Zadnjih godinu dana rješavamo stambeno pitanje za Hrvate iz BiH koji žele ostati i imaju uvjeta da ostanu u Hrvatskoj, rekao je Granić.

Potpredsjednik Vlade napominje kako je programom predviđeno da će Hrvatska svakom građaninu tko se želi vratiti, dati mogućnost najma stana ili kupnje stana kroz POS program.

Kod najma to će vjerojatno biti kategorija socijalnih naknada za stanovanje, koja je i inače za sve kategorije ljudi koji su u takvom statusu, a kod mogućnosti kupnje, dugoročni kredit s povoljnim kamatama, kao i za ostale građane, objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potpredsjednik Vlade Goran Granić očekuje da će Hrvatska dobiti punu potporu međunarodne zajednice za ta rješenja koja, kako je kazao, nikoga ne dovode u povlašteni položaj.

Upitan što će biti s Hrvatima koji su tijekom Domovinskog rata napustili svoje stanove na nekada okupiranim područjima, a u koje se u međuvremenu netko uselio, Granić je rekao da "nitko ne može živjeti u tuđem objektu, svatko ima pravo na svoje vlasništvo, a niti jedan građanin RH neće ostati nezbrinut."

Komentirajući, na novinarsko pitanje, procjenu OESS-a da je stanarsko pravo izgubilo 24 tisuće osoba, te procjenu HHO-a da je riječ o deset tisuća osoba, Goran Granić je rekao da će se "prava brojka znati tek kada se podnesu takvi zahtjevi".

Naglasio je da će takva prava imati samo oni građani koji nemaju nikakvu imovinu u Hrvatskoj ili u drugim republikama bivše Jugoslavije "jer je riječ isključivo o socijalnom programu i pomoći hrvatskim građanima srpske nacionalnosti koji se žele vratiti i živjeti u Hrvatskoj".

Granić drži da se špekulira o broju povratnika - hrvatskih građana srpske nacionalnosti, i da se različite brojke "izvlače" po potrebi. "Ono što mi sad znamo jest da je se želi vratiti oko 16.000 ljudi", dodao je.

Napomenuo je da se često spominju i veće brojke, ali Vlada to nema registrirano.

"No, to uopće nije bitno. Bitno je da se hrvatski građani srpske nacionalnosti mogu vratiti i da nema prepreka tom povratku", izjavio je u emisiji "Meridijan 16" potpredsjednik Vlade Goran Granić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara