goran granić za nedjeljni vjesnik o zadnjim događajima u slučaju gotovina

Potpredsjednik Vlade zadužen za suradnju s Haagom Goran Granić izjavio je za "Nedjeljni vjesnik" da se najnoviji razvoj situacije u slučaju haaškog optuženika generala Ante Gotovine ne bi dogodio "da nema spremnosti generala Gotovine". L

Odgovarajući na pitanje ima li Vlada spoznaja koje bi upućivale na to da će Gotovina biti spreman uskoro stupiti pred sud, Goran Granić je rekao: "Ovo se mora promatrati kao projekt, a ne kao slučajni incident započet s jednim (Gotovininim) interviewom", rekao je Granić u interviewu koji objavljuje sutrašnji Nedjeljni vjesnik.

"Na taj način treba promatrati i razvoj situacije, što znači da je sve osmišljeno, da postoji spremnost. Plasirana je informacija i pokrenuti su određeni mehanizmi. Normalan sljedeći korak je pristupanje generala Gotovine sudu, na jedan od mogućih tehničkih načina", rekao je Granić.

On nije precizirao što su mogući tehnički načini. No, današnji Vjesnik, pozivajući se na visoki izvor blizak Vladi, navodi da postoji mogućnost da general Gotovina s predstavnicima Haaškog suda razgovara u Zagrebu, ako pristane s haškim istražiteljima razgovarati kao optuženik, i to u razdoblju dok se tehnički sređuje postupak izručenja.

Goran Granić je uvjeren da je prikupljeno dovoljno dokaza da se optužnica promijeni. "No, ključnu promjenu može napraviti samo general Gotovina ako se odazove Sudu, prihvati ga i ako proces pravno započne", kaže Granić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskustva u radu Suda u prošlih nekoliko godina pokazuju da je Tužiteljstvu sve teže dokazivati navod iz optužnice, odnosno da je Sud sve zahtjevniji u traženju dokaza o zločinima, pa u tom smislu vjerujem da će Tužiteljstvo dobro promisliti hoće li ostati pri sadašnjoj optužnici protiv Gotovine", kaže Granić.

Tijekom proteklog perioda bilo je, u vezi sa slučajevima Bobetko i Gotovina, zamjerki Haaškom sudu da se previše oslanja na podatke banjalučke udruge Veritas, koju su osnovale srpske tajne službe.

Upitan o dokumentima koji su u četvrtak poslani Vladi iz Ureda predsjednika, Goran Granić je rekao da ne može spekulirati o njihovu sadržaju, ali da će ih Vlada, ukoliko je potrebno, deklasificirati i dostaviti haaškom Tužiteljstvu.

(Hina) jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara