Goran Hadžić trebao svjedočiti na suđenju optuženima za Ovčaru

HAAŠKI optuženik, bivši predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine Goran Hadžić, bio je saslušan kao svjedok u postupku protiv 17oro optuženih za ratni zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, potvrdio je za beogradski dnevnik "Danas" od utorka sudac Vesko Krstajić, predsjednik Specijalnog vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, pred kojim se odvija suđenje optuženima.

Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine predložilo je Gorana Hadžića kao svjedoka u postupku protiv optuženih za zločin na Ovčari, koji se nastavlja krajem kolovoza, kazao je sudac Krstajić, dodajući da u ovom trenutku "ne može ocijeniti" koliko bi Hadžićevo nepojavljivanje moglo štetiti suđenju, "ali da postoji mogućnost da se svjedok sasluša putem video linka ili da se pročita njegov iskaz iz istrage".

Sonja Prostran, glasnogovornica Specijalnog vijeća za ratne zločine beogradskog Okružnog suda izjavila je "Danasu" da je postupak za izručenje Hadžića Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu počeo još 13. srpnja, kad je tom sudu stigla haaška optužnica, ali da ne može reći koje je radnje poduzeo nadležni istražni sudac, jer je za postupke izručenja haaških optuženika propisana tajnost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte u ponedjeljak je u Den Haagu optužila vlasti u Beogradu da su nalog za uhićenje Hadžića izdale nakon što je optuženi već napustio svoju kuću u Novom Sadu, te je najavila, ako on u vrlo kratkom roku ne bude uhićen, da će od predsjednika Haaškog suda zatražiti da podnese novu prijavu Vijeću sigurnosti UN-a protiv Srbije i Crne Gore.

Tijekom vikenda, sestra optuženog Hadžića tvrdila je novinarima da se on nalazi u obiteljskoj kući u Novom Sadu, dok je Hadžićeva supruga tvrdila da je on na "godišnjem odmoru". Branko Bulatović, glasnogovornik MUP-a Crne Gore, demantirao je za "Danas" da se Hadžić nalazi u Crnoj Gori.

Nitko iz vlasti u Srbiji još se nije oglasio o optužbama glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara