Gore od gangsta rapa: U Meksiku u pet godina ubijeno 20 pjevača koji su opjevali narko bossove

Foto: Ilustracija

U MEKSIKU je u zadnjih pet godina ubijeno oko 20 pjevača takozvanih narcocorrido pjesama, koje su posvećene šefovima narkobandi pod čijom se kontrolom nalaze krijumčarski putevi kojima kolumbijska droga dolazi do SAD-a.

Ovaj glazbeni žanr po mnogočemu podsjeća na američki gangsta rap, a osim popularnosti, njegovim izvođačima očito donosi i solidne izglede da budu likvidirani. Naime, pjevači narcocorrida smatraju se svojevrsnim glasnogovornicima narko kartela, a rat među njima posljednjih godina doslovno bjesni Meksikom.

Ponekad pjevači narccorrida stradaju jer u tekstovima previše vrijeđaju rivalsku bandu, ali ponekad i zato jer nesmotreno otkriju previše detalja o poslovima onih u čiju slavu pjevaju.

Najriskantnije je pjevati o El Chapu

Posljednji u nizu žrtava bio je Diego Rivas, autor "hitova" "Nazdravljam krvlju" i "Komandant", koji je posvećen odbjeglom šefu Joaquínu "El Chapu" Archivaldu Guzmánu Loeri. Rivas je prošle nedjelje izrešetan u saveznoj državi Sinaloi, kroz koju prolazi najveći dio droge za SAD.

Slavljenje "El Chapa" očito donosi najveće šanse za smrt, jer je prije Rivasa ubijene još najmanje troje "glazbenika" koji su opjevali šefa Sinaloa kartela. Inače, El Chapo je nakon ubojstva Bin Ladena dospio na prvo mjesto FBI-jeve liste najtraženijih kriminalaca, a zauzima i 55. mjesto na Forbesovoj listi najutjecajnijih osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara