"Gospodar prstenova - Povratak kralja" premijerno prikazan u Zagrebu

Posljednja, treća epizoda filmske trilogije "Gospodar prstenova Povratak kralja", snimljene prema knjigama J.R.R. Tolkiena, premijerno je sinoć prikazana i u Hrvatskoj, u zagrebačkom kinu Broadway Tkalča.

Dvije godine nakon premijernog prikazivanja prvog dijela epske trilogije, posljednji nastavak novozelandskog redatelja Petera Jacksona prikazuje sretan završetak napetih putovanja hobita Frode i Sama, uništavanje magičnog prstena i konačnu pobjeda dobra nad zlom.

"Povratak kralja", kojega su već nakon svjetske premijere na Novom Zelandu, gdje je trilogija većim dijelom i snimana, njujorški kritičari proglasili filmom godine, govori o ujedinjavanju svih naroda i rasa Međuzemlja u mitskoj borbi protiv zlog čarobnjaka Saurona i njegove vojske.

Do tada minorizirana i međusobno podijeljena ljudska rasa okuplja se oko Aragorna, nasljednika kraljevstva Gondor koji se suočava sa svojom sudbinom vođe i upušta u otvoreni sukob sa Sauronom.

Istovremeno, nositelj prstena Frodo i njegov vjerni pratitelj Sam prolaze kroz mučno putovanje zlom zemljom Mordor prema Ukletoj gori, jedinom mjestu gdje mogu uništiti prsten, a time i Saurona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prva dva dijela trilogije, "Prstenova družina" s četiri osvojena Oscara i "Dvije kule" s dva, izazvale su globalnu histeriju u cijelom svijetu, koja će prikazivanjem posljednjeg dijela doživjeti svoj vrhunac, a očekuje se i više nagrada Oscar.

Za snimanje "Povratka kralja", koji kao i prva dva dijela traje oko tri sata, utrošeno je oko 94 milijuna američkih dolara, uglavnom za oko 1.200 specijalnih efekata koji uveličavaju akcijske scene kojima obiluje završni dio trilogije.

Prema procjenama medija, "Povratak kralja" trebao bi po zaradi nadmašiti prethodne dvije epizode te zaraditi oko 5,3 milijarde dolara.

Film će se u hrvatskim kinima početi prikazivati od 26. prosinca.

(Hina) tr jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara