Gospodarska politika obnove bivše Istočne Njemačke ne daje rezultate

SAVJETNIK savezne Vlade za gospodarsku obnovu bivše Istočne Njemačke, Klaus von Dohnanyi zatražio je u srijedu osnivanje posebnog ministarstva koje bi se bavilo ovim pitanjem, nakon što se po najnovijem izvješću o razvoju tog dijela zemlje pokazalo da je gospodarska situacija na istoku "dramatična" te da obnova ne daje rezultate.

Dohnanyi smatra da je sadašnji smještaj ureda za tzv. projekt "Obnova Istok" unutar ministarstva prometa neprikladan te da se složeno pitanje gospodarske obnove ne može povezivati s drugim zadaćama. On je istovremeno zatražio dodatne porezne olakšice za poduzeća koja se odluče smjestiti na istok zemlje.

Vodeći političari i ekonomisti u međuvremenu su odbacili prijedlog von Dohnanyija za uvođenjem izvanrednog gospodarskog područja za cjelokupni bivši DDR.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpremijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Michael Vesper smatra da je za uvođenje posebnih zona prekasno te da je to trebalo učiniti odmah nakon pada Berlinskog zida.

Rasprava u javnosti glede gospodarskog stanja na području bivše Istočne Njemačke se razvila nakon što je početkom tjedna objavljen izvještaj vladina povjerenstva na čelu s von Dohnanyijem iz kojeg proizlazi da je cjelokupna dosadašnja politika obnove bila pogrešna.

Kako se doznaje iz izvješća, bivša Zapadna Njemačka je od ujedinjenja do sada uložila 1250 milijardi eura koji nisu pokazali gotovo nikakve rezultate, jer je cjelokupna gospodarska situacija na području bivšeg DDR-a "dramatična". Ekonomski stručnjaci drže da je promašena gospodarska politika obnove odgovorna i za stagnaciju zapadnonjemačkog gospodarstva. Situacija bi se mogla, kako proizlazi iz izvješća, dodatno pogoršati nakon ulaska istočnoeuropskih zemlja u Europsku uniju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara