Gospodarsko-socijalno vijeće Istarske županije zalaže se za očuvanje radnih mjesta u Uljaniku

Gospodarsko-socijalno vijeće Istarske županije zalaže se za očuvanje radnih mjesta u Uljaniku

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

PLANOM restrukturiranja Uljanik grupe nužno je osigurati dugoročnu održivost Uljanika kako bi se trajno sačuvala radna mjesta u Istri, i radnika u brodogradilištu i kooperanata, jedan je od zaključaka sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Istarske županije održane u četvrtak u Puli uoči Glavne skupštine Uljanik grupe najavljene za petak.

GSV predlaže svim dionicima u procesu restrukturiranja, vlasnicima, vladi, Upravi Uljanika, sindikatima, Istarskoj županiji, Gradu Puli i samim radnicima da "svojim djelovanjem omoguće nastavak proizvodnje radi daljnjeg razvoja Uljanika grupe i očuvanja radnih mjesta". 

Dali preporuku o budućem strateškom partneru

"Brodogradilište Uljanik strateško je poduzeće Istarske županije i lider brodogradnje u Republici Hrvatskoj. Jedno je od većih proizvodnih poduzeća u zemlji, gradi visokosofisticirane brodove, izvozno je orijentirano te zapošljava 4453 radnika i 1900 kooperanata koji rade izravno na brodu", istaknuto je na sjednici GSV-a.

Vijeće je dalo preporuku Skupštini društva Uljanik d.d. da za budućega strateškog partnera izabere tvrtku koja će se i dalje baviti gradnjom visokosofisticiranih brodova i razvojem novih tehnologija i djelatnosti koje su vezane za brodograđevnu industriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Članovi GSV-a na sjednici su raspravljali i o stanju u Savudrijskoj vali, a predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić podnio je izvješće o ribarstvu na tome području. Rekao je da na području Savudrije ima 30 ribarskih obrta kojima su ribolov i uzgoj školjaka glavne djelatnosti i izvori prihoda za mnogobrojne obitelji. Na iskrcajnom mjestu u Savudriji 2016. godine iskrcano je 75 tona ribe, bez školjki iz uzgoja.

Traže od vlada da se što prije dogovore

GSV Istarske županije od dviju vlada - hrvatske i slovenske - traži da se što prije dogovore o rješenjima koja će ribarima omogućiti slobodno ribarenje, poljoprivrednicima obrađivanje zemlje te miran i skladan život građana s obje strane granice. Osim toga, predlaže i hitno očitovanje hrvatske vlade kad je riječ o rješavanju i poništavanju kazni koje su ribari dobili iz Slovenije.

Na sjednici u Puli izabrano je i novo vodstvo GSV-a. Za predsjednika je izabran voditelj ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača, a za potpredsjednike u ime Istarske Županije direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabatti te u ime poslodavaca direktor HUP-a, regionalnog ureda u Rijeci, Nenad Seifert.

Gospodarsko-socijalno vijeće savjetodavno je tijelo istarske Županijske skupštine koje je osnovano radi uspostave i razvitka tripartitnog dijaloga. Njegovi članovi biraju se iz redova sindikata, poslodavaca i Istarske županije.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara