Gotov je produženi vikend: Na cestama gužve, kilometarska kolona od Ogulina do Zagreba

Gotov je produženi vikend: Na cestama gužve, kilometarska kolona od Ogulina do Zagreba
Screenshot: Facebook, Video: Dalibor Dobrić

KRAJ produženog vikenda na ceste je donio velike gužve. Izletnici i svi oni koji su pospajali nekoliko neradnih dana uputili su se s mora prema unutrašnjosti pa su na cestama nastale velike kolone i vozi se usporeno na gotovo svim cestama.

Pojačan je promet na cestama u smjeru unutrašnjosti, na autocesti A1 između Ogulina i Zagreba u smjeru unutrašnjosti, sa otoka Krka prema kopnu, na državnoj cesti DC1 kod Slunja i Karlovca, kao i na većini graničnih prijelaza sa Bosnom i Hercegovinom. Vozačima savjetujemo da održavaju sigurnosni razmak između vozila. Na autocestama su česti zastoji u blizini odmorišta i čvorova kao i vožnja u koloni u pokretu na pojedinim dionicama. 

Kako javlja Indexov novinar, od Ogulina prema Zagrebu se stoji u koloni.

Prema snimci objavljenoj na Fejsu, na Krku je kolona u smjeru mosta i kopna duga 20 kilometara. Već od Malinske se prema mostu vozi polagano u dugoj koloni.

Kilometarske kolone na graničnim prijelazima

Usporeno u koloni uz povremene zastoje vozi se na:

autocesti A1 između odmorišta Dobra i čvora Karlovac te između Karlovca i Jastrebarskog u smjeru Zagreba. Kolona na čvoru Bosiljevo 2 u smjeru Zagreba je oko 12 km. Pred naplatom Lučko (A1) u oba smjera i Demerje u smjeru Zagreba nema dužih čekanja,na državnoj cesti DC1 kod Slunja i pred Karlovcem u smjeru Zagreba (vozi se usporeno u koloni u pokretu); sa otoka Krka prema kopnu (od Malinske do Krčkog mosta vozi se u koloni u pokretu); kod čvora Matulji u smjeru Rijeke kolona je duga oko 3 km.

Na Jadranskoj magistrali između Bibinja i Sukošana (DC8) vozi se naizmjence, jednim trakom, zbog vozila u kvaru.

Autoceste A1, A6 Rijeka-Zagreb, državna cesta DC1, Krčki most i Paški most otvoreni su za sve skupine vozila.

Zabrana prometa

Zbog vjetra, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Kolnici su mjestimice vlažni u Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj. Mogući su odroni. Podsjećamo vozače motornih vozila da i tijekom dana u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, oblačno vrijeme, jaki pljuskovi, itd.) voze s upaljenim kratkim svjetlima, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Izvanredne situacije

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5t na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju danas je do 23,00 sata (na Dan državnosti-25. lipnja). Zabrane nema na autocestama, kao i na državnoj cesti DC1 (dijelom Lička magistrala).

Izvanredne situacije na autocestama:
A1 na 349. +500 km u smjeru Dubrovnika, zbog vozila u kvaru.

Zbog radova vozi se jednom stranom, dvosmjerno, na autocestama:
A2 Zagreb-Macelj između čvorova Zabok i Zaprešić;
A3 Bregana-Lipovac između čvora Babina Greda i odmorišta Rastovica;
A4 Goričan-Zagreb između čvorova Breznički Hum i Komin (od 59.+250 do 65. +070 km).
Za sav promet, zbog radova, zatvorene su ceste:

DC1 čvor Lučko (A3) – Jastrebarsko (DC310) kroz Stupnik (obilazak je lokalnim ulicama uz prometnu signalizaciju);
DC34 Slatina-Donji Miholjac (DC34) između mjesta Gezinci i Podravska Moslavina;
DC206 Hum na Sutli-Kostel;
DC36 Gladovec Pokupski-Žažina u naselju Pokupsko;
ŽC5007 od Motovuna (novo groblje) do skretanja za Zamask u dužini od 1,7 km (obilazak je preko Karojbe, Tićana i Ponte Portona);
ŽC5062 Selce-Jargovo-Bribir (urušavanje ceste); ŽC6014 Visočane-Poličnik; ŽC6034 Knin-Plavno u mjestu Radljevac; ŽC6166 Kučiće-Omiš, od Radmanovih Mlinica do Kučića (obilazak je kroz Svinišće); LC25176 Vrbno-Ježovec-ŽC2083 (klizište).
Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama (radovi, odroni, klizišta):

DC1 dionici Jastrebarsko - Karlovac;
DC2 u Vukovaru u Ulici Priljevo i u Ul. Stjepana Radića - Ul. bana Josipa Jelačića;
DC3 od Delnica do Rogoznog te između naselja Skrad i Kupjak (Šubetov most);
Jadranskoj magistrali (DC8) u mjestima Slano, Doli, u Dubrovniku na predjelu Nuncijata;
DC6 Vojišnica (g.ž.KA)-Glina (D37)-Dvor (D47)-GP Dvor između Brezovog Polja i Donjeg Žirovca (zbog odrona);
DC7 između naselja Vrpolje i Velika Kopanica;
DC31 u mjestu Kravarsko;
DC32 kod mjesta Smrečje (kod Čabra);
DC43 u Čazmi u ulici Milana Novačića od raskrižja za Milanovac do raskrižja s ulicom Svetog Andrije;
DC207 između mjesta Hromec i Đurmanec;
zbog ulegnuća kolnika na županijskoj cesti ŽC3070 Dugo Selo-Rugvica-Orle vozi se jednim trakom uz ograničenje brzine od 30 km/h.

Prekinut promet

Do 2. srpnja svakog dana, osim vikenda i praznika, od 07,30 do 19,00 sati bit će prekinut promet Sljemenskom cestom od Tomislavovog doma prema Zagrebu.

Zbog oštećenja kolnika državna cesta DC232 Sisak-Jasenovac između Lonje i Trebeža otvorena je za vozila do 5 t nosivosti.
Tijekom turističke sezone, od 15.06. do 17.09., petkom od 09:00 sati do nedjelje do 20:00 sati te na dan uoči (od 09:00 sati) i na dan praznika i blagdana (do 20:00 sati) zabranjuje se obavljanje izvanrednog prijevoza na autocestama (A1, A3, A4, A5, A6, A7 i A10) te na Krčkom mostu (DC102).

Uz povoljne vremenske uvjete u prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara