Gotovina Mišetiću: U jesen ću se vratiti svojoj kući

Foto: AFP

BRANITELJ Ante Gotovine u Haagu, Luka Mišetić, kaže kako mu je umirovljeni general kazao da pun nade i nestrpljivo iščekuje oslobađajuću presudu te je uvjeren da će se na jesen vratiti svojoj kući.

Završne riječi u procesu protiv Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača obrana i Tužiteljstvo će izreći 30. kolovoza, a nakon toga se očekuje odluka suda o krivnji. Mišetić tvrdi kako branjenik i on očekuju oslobađajuću presudu. "Pokazali smo i razotkrili sve laži o navodnom prekomjernom granatiranju, etničkom čišćenju i planiranom progonu Srba iz Hrvatske", kazao je Mišetić i dodao kako će to biti teze završnog izlaganja obrane, piše Slobodna Dalmacija. 

"Nikakvog gađanja civila nije bilo"

Odvjetnik odbacuje tezu kako bi ih tzv. topnički dnevnici, koje Tužiteljstvo godinama traži od Hrvatske, mogli dovesti u nezgodnu situaciju.

"Nakon ulaska Hrvatske vojske u Knin provedena je detaljna analiza, na kojoj su radili i predstavnici UN-a, o čemu postoje dokumenti. Nikakvoga gađanja civilnih ciljeva nije bilo. Od topništva je poginuo samo jedan civil. Nema tog dnevnika koji će promijeniti tu temeljnu činjenicu", kazao je Mišetić i dodao kako su dokazali i da je Martić ranije pripremao evakuaciju srpskog stanovništva. 

Gotovini 27, Markaču 23, a 17 godina zatvora za Čermaka

U odvjetnički krugovima su se posljednjih dana pojavile špekulacije  da tužitelji za Antu Gotovinu traže kaznu od 27 godina zatvora, 23 godine za Mladena Markača te 17 godina za Ivana Čermaka.

Te su se špekulacije pojavile nakon što je Tužiteljstvo prošlog tjedna sucu Alphonsu Orieu podnijelo završni podnesak. S obzirom na visinu kazne čini se kako tužitelji generale optužuju za zajednički zločinački pothvat i protjerivanje Srba za vrijeme i nakon Oluje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara