Gotovina uoči početka suđenja: Ja sam spreman!

Gotovina uoči početka suđenja: Ja sam spreman!

"JA sam spreman" kazao je umirovljeni hrvatski general Ante Gotovina danas pred sudskim vijećem u Haagu. Time je, kaže u razgovoru za Index njegov odvjetnik Luka Mišetić, Gotovina pokazao da je i više nego spreman za sutrašnji početak procesa. Treba samo, kaže Mišetić, biti strpljiv nakon što Tužiteljstvo iznese svoje argumente, jer 24 sata nakon toga, dodaje, slijedi obrana.

> Suđenje hrvatskim generalima počinje 11. ožujka

> Otkriveni novi dokazi protiv generala Markača

"Očekujemo teške riječi Tužiteljstva i na to smo spremni već dvije godine. Tužiteljstvo će odgovor dobiti u srijedu i očekujemo da ćemo tada oboriti njihove teze", kaže Mišetić. Upitan o tome kako se Gotovina osjeća uoči suđenja, odgovara: "Vrlo je čvrst i zadovoljan što suđenje konačno počinje".

Za sutra je, naime, zakazano prvo ročište, a u srijedu bi odvjetnici trebali iznijeti uvodne riječi. Kako se doznaje iz Haaga, prvo će to učiniti obrana Ante Gotovine, dok će Čermak i Markač pričekati početak izvođenja dokaza.

Mišetić nam kaže kako u praksi Tužiteljstva očekuju puno "spina" i dodaje kako se time neće služiti i obrana. "Mi ćemo baratati činjenicama", objašnjava. Upitan o tome očekuje li ikakva iznenađenja od strane Tužiteljstva, odgovara kako ono po pravilima Suda ne smije koristiti ništa što ranije nije dostavljeno i obrani. "Mi imamo svu evidenciju tako da iznenađenja ne bi smjelo biti", kaže.

Mišetić dodaje i kako najiskrenije smatra da kršenje uvjetne slobode od strane generala Ivana Čermaka i Mladena Markača neće imati nikakvog utjecaja na suđenje generalima. Očekuje, kaže nam, oslobađajuću presudu.

Za ispitivanje 134 svjedoka Tužiteljstvu odobreno ukupno 209,5 radnih sati

Suđenje će sutra započeti uvodnim riječima Tužiteljstva. Za iznošenje dokaza i ispitivanje 134 svjedoka odobreno im je ukupno 209,5 radnih sati, rekao je na današnjoj predraspravnoj konferenciji predsjedavajući sudac Alphons Orie. U četvrtak će tužitelji ispitati prvu svjedokinju.
 
Suci su odlučili da će od 134 svjedoka njih 112 svjedočiti uživo u sudnici, dok će dio njihovih iskaza biti podnesen i u pisanoj formi. Za preostalih 22 svjedoka, odluke će se donijeti naknadno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Prije posljednjeg predraspravnog ročišta danas je prisegu položio i latvijski sudac Uldis Kinis, koji će biti u vijeću uz predsjedavajućeg Nizozemca Orieja i zimbabveansku sutkinju Elisabeth Gwuanza.

Dokumenti Tužiteljstva dostavljeni Markačevoj obrani dan prije suđenja

Obrana generala Mladena Markača na kratkoj je predraspravnoj konferenciji danas postavila  pitanje kako to da nakon 13 godina Tužiteljstvo iznosi dokumente jedan dan prije suđenja. Naime, Markačevi odvjetnici Goran Mikuličić i Tomislav Kuzmanović dan prije suđenja primili su popis od, kako su kazali 15-ak stranica dokumenata iz MUP-a RH koji pokrivaju vrijeme prije, tijekom i poslije Oluje.

Mikuličić je kazao kako nije jasno predstavljaju li ti dokumenti nove dokaze i koji je razlog njihova iznošenja dan prije početka sudskog procesa.

Inače, sudac Orie na danas održanoj posljednjoj predraspravnoj konferenciji kazao je kako je primio zahtjev obrane generala Čermaka za njegovim puštanjem na privremenu slobodu.

Suđenje trojici hrvatskih generala počinje u utorak u 9 sati, a tekstualni prijenos istoga možete pratiti na Indexu.

B.S.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara