Gotovinin branitelj: Tadić izjavama priprema Srbe na Gotovinino oslobađanje

Gotovinin branitelj: Tadić izjavama priprema Srbe na Gotovinino oslobađanje

Tekst: Z.J.
Foto: ICTY

NAKON što je jučer predsjednik Srbije Boris Tadić u intervjuu za beogradsko Vreme rekao da će eventualno oslobađanje generala Gotovine "zbog nedostatka dokaza" narušiti hrvatsko-srpske odnose, priopćenjem se oglasio i branitelj generala Ante Gotovine, Luka Mišetić.

Prema Mišetićevim riječima, to što predsjednik Srbije govori u kontekstu oslobađajuće presude,  za Gotovinin tim branitelja je jako dobar znak, jer se Tadićeva procjena "vjerojatno temelji na procjenama službenih institucija Republike Srbije". "U svjetlu saznanja kako postoji mogućnost da će general Gotovina biti oslobođen optužbi, predsjednik Tadić ovakvom izjavom priprema svoje građane za takvu presudu", objašnjava Mišetić Tadićevu izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, prema Mišetićevim riječima, Tadićeva je izjava "jeftina demagogija, kakva je bila prisutna u Srbiji 90-ih godina." Mišetić je izrazio nezadovoljstvo što je takvu demagogiju prihvatio i predsjednik Tadić "koji se predstavlja kao moderni, europski političar". "Europski političari imali bi hrabrosti zahtijevati od svojih sugrađana poštovanje svake, pa i eventualnu oslobađajuću presudu suda", dodaje Mišetić. 

Na kraju svojega priopćenja Luka Mišetić dodaje da predsjednik Tadić unaprijed proglašava generala Gotovinu krivim i tvrdi, ako bude oslobođen, da je to zbog "nedostavljanja dokaza od strane Hrvatske." "Time ostavlja dojam da on ima neke dokaze o krivnji generala Gotovine na temelju kojih ga unaprijed proglašava krivim", smatra Mišetić i poziva Tadića "ako je tako, neka te dokaze dostavi haškom tužiteljstvu". U suprotnom, prema Mišetićevim riječima, Tadić bi "kao odgovoran političar i državnik trebao pustiti haški sud da kao pravosudni organ radi svoj posao bez pritisaka politike".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara