Gotovo 200 pripadnika UN-a disciplinirano zbog seksualnog zlostavljanja, nijedan nije procesuiran

ORGANIZACIJA Ujedinjenih naroda priopćila je da je gotovo 200 pripadnika mirovnih snaga diljem svijeta disciplinirano zbog seksualnog zlostavljanja, uključujući silovanja i zlostavljanja djece. Međutim, niti jedna od tih osoba nije procesuirana pred sudom, izvještava britanski Independent.

Visoki dužnosnici UN-a rekli su da je 319 vojnika, policajaca ili civila koji služe u mirovnim misijama te organizacije bilo pod istragom zbog seksualnih zločina različitih vrsta u posljednje tri godine. Njih 180 je otpušteno ili vraćeno u domovinu, ali nitko nije procesuiran.

U prošloj godini, prema unutarnjem izvješću UN-a, takvih je 91, uključujući trinaestoricu za koje se sumnja da su imali odnose s maloljetnicima, 15 koji su u zamjenu za seks partneru našli posao, 17 koji su uhvaćeni s prostitukama, pet koji su navodno počinili zločine silovanja, jedan koji je seksualno napao drugu osobu, te 40 slučajeva ostalih oblika seksualnog zlostavljanja.

Zamjenica generalnog tajnika za mirovna pitanja, Jane Holl Lute, rekla je da su istrage rezultirale otpuštanjem 18 civila, vraćanjem 17 pripadnika međunarodne policije i 144 vojnog osoblja u domovinu. Međutim, nije spomenula nikakve procese kojima bi počinitelji eventualno bili kažnjeni.

"Uzevši u obzir gotovo 200.000 ljudi koji se rotiraju u više od 100 zemalja tijekom jedne godine, očekivano je da će se neki ponašati loše. Za razliku od ranije, sada se želimo odlučno suprotstaviti tom problemu...i  konstantno napredovati u njegovu rješavanju." - rekla je.

Tema seksualnih zločina UN-ovaca počela je puniti naslovnice na početku 2005. godine s tvrdnjama da mirovnjaci u zamjenu za seks lokalnim ženama i djevojčicama iz Konga daju hranu ili vrlo male svote novca.

Slična izvješća pristizala su i iz Jordana, Bosne, Kosova, Kambodže, Istočnog Timora i Zapadne Afrike, a BBC je prošle godine izvještavao o silovanjima na Haitiju i u Liberiji 2004. godine. Dvije djevojčice od jedanaest i četrnaest godina za istu su TV kuću svjedočile o silovanjima i zlostavljanju. U svibnju prošle godine BBC-evo istraživanje otkrilo je i sistematizirano zlostavljanje u Liberiji.

Najnoviji slučaj globalnih mirotvoraca koji je procurio u medije, je onaj iz Sudana. Djeca od oko dvanaest godina, 18 su mjeseci bila prisiljena na seks s najmanje četvoricom UN-ovaca iz Bangladeša. Upozorenja nadređenih, koji su za to znali, nisu donijela rezutate.

Mirovni pripadnici UN-a, prema pravnoj regulativi te organizacije, procesuirani mogu biti jedino u svojoj domovini, a ne u zemlji gdje vrše dužnost. Stanovništvo države koja obično grca u problemima s nadom gleda u one koji kažu da donose mir. Uzevši u obzir spomenute slučajeve, dolazimo do zaključka da je ili UN napravio još jedan korak udaljavanja od svoje prvotne zadaće, ili je termin "mir" sasvim promijenio značenje.

V.Š.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara